Azonnali hívás
Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Loraine James (UK)

Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Loraine James (UK)

Jegyet veszek
2023/06/03
Szombat
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Elektronikus
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
álló
zenekar
Sven Helbig w/ Enselmbe
-------------
elektronika
Loraine James

Berlin-Budapest Expressz: Sven Helbig w/ Ensemble (D) | Loraine James (UK)

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény az idén kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. Június első hétvégéjén, 2-án, pénteken Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger, és a feltörekvő brit énekes-dalszerző L.A. Salami lép fel a Koncertteremben, majd a Szabadtéri színpadon a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális duó ad ingyenes koncertet. 3-án, szombaton pedig Sven Helbig német zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik üdvöskéje, a kortárs elektronika egyik kiemelkedő alkotója zenél. Majd szintén a szabadtéri színpadon, Oláh Norbert és zenekara ingyenes koncertjével ér véget a napi program.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

Bármilyen egyszerűen hangzik is, a Berlin-Budapest Expressz hétvége ötlete mögött az áll, hogy kössünk össze – lehetőleg egy klasszikus értelemben vett vonatúttal – két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve az, hogy teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek és innovatív zenei tevékenységek számára. A Berlin-Budapest Expressz első hétvégéjének második napján Sven Helbig német zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik üdvöskéje, a kortárs elektronika egyik kiemelkedő alkotója zenél.
 

Sven Helbig

Sven Helbig német komponista a kortárs kamarazenét és az elektronikus zenei elemeket házasítja műveiben, amelyek a kortárs zene ambientes, filmzenés árnyalatához állnak közel. „Klasszikus zenei nyelvezet, laza posztmodern érékenységgel” – ahogy a The Times kritikusa fogalmazott a nemzetközileg is elismert zeneszerző műveiről. Helbig komponál kórusra, nagyzenekarra és kamarazenekarra is, emellett olyan eltérő világú zenekarok hangszerelője, mint a Pet Shop Boys és a Rammstein. Műveiben a klasszikus zeneszerzési technikákat ötvözi az elektronikus hangszintézis alapos ismeretével, és a különböző hangszereken való jártasságával. Kezdetben klarinétozni és gitározni tanult, később áttért a dobokra, koncertjein elektronikus hangszerek mellett ütőhangszereken is játszik. Az autodidakta zeneszerző elismert debütáló albuma, a Pocket Symphonies a Deutsche Grammophon kiadónál jelent meg 2013-ban, legutóbbi lemeze a 2022-es Skills. Az elmúlt évek során Sven művei megszólaltak Európa nagy koncerttermeiben, de Magyarországon még nem mutatták be egyetlen művét sem, most először hallhatjuk tehát egy magyar zenészekből álló kamarazenekar kíséretében.


Loraine James

Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb brit elektronikus zenei producere, Loraine James az előremutató zenék fellegváraként ismert Hyperdub kiadónál megjelenő lemezeivel egy nagyon összetett, mégis abszolút kézjegyes zenei világot épít. Már gyermekkorában elbűvölte anyja eklektikus zenei ízlése, és lakóhelye Észak-London sokszínű multikulturalizmusa, így nem meglepő, hogy az alapvetően a UK Bass, az idm és a dekonstruált klubzenék körül forgó szerzeményeiben jazz, mindenféle tánczene (ambient techno, future garage), drill, grime, trap, ambient, weightless, progresszív elektronika kavarog megfoghatatlanul, de lenyűgözően. Első lemeze (Detail, 2017) még csak szűk körben tette ismertté, de aztán ennek farvízén leszerződtette a Hyperdub és ott megjelent albumaival (For You And I - 2019, Reflection - 2021) világszerte meghatározó név lett az elektronikus zenében. Legutóbbi lemeze, a 2022-es Building Something Beautiful For Me az 1990-ben elhunyt kortárs zeneszerző, Julius Eastman munkássága előtt tiszteleg progresszív elektronikás, ambientes tételekkel, de tavaly egy másik néven – Whatever The Weather – is debütált, kifejezetten ambinet-tételekkel.

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

5 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

2023.06.02.-2023.06.03.

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény lesz egy évente kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. A dédnagyapai vonalon magyar származású Michael Rosen berlini kurátor mesél a részletekről.

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény az idén kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. Június első hétvégéjén, 2-án, pénteken Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger, és a feltörekvő brit énekes-dalszerző L.A. Salami lép fel a Koncertteremben, majd a Szabadtéri színpadon a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális duó ad ingyenes koncertet. 3-án, szombaton pedig Sven Helbig német zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik üdvöskéje, a kortárs elektronika egyik kiemelkedő alkotója zenél. Majd szintén a szabadtéri színpadon, Oláh Norbert és zenekara ingyenes koncertjével ér véget a napi program.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

2023/06/02 - 2023/06/03