world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
SOLD-OUT - Párniczky Quartet

SOLD-OUT - Párniczky Quartet

Minden jegy elkelt
2023/01/13
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
gitár
Párniczky András
szaxofon, tárogató
Bede Péter
nagybőgő
Ajtai Péter
dob
Baló István
moderátor
Karosi Júlia

SOLD-OUT - Párniczky Quartet

A Párniczky András alapította Párniczky Quartet egyedi megszólalása lényegében annak köszönhető, hogy a négyes zeneisége egyformán gyökerezik a jazzben, a kortárs klasszikus, valamint a népzenében. A formáció legújabb, 2022-ben kiforrott repertoárjával érkezik 2023 elején a Magyar Zene Házába: a korábbi, tematikus darabok helyett ezúttal sokkal szabadabb keretek között mozognak a szerzemények.

A kiváló jazzgitáros, Párniczky András 2016-ban azzal a céllal alapította meg kvartettjét, hogy megszólaltassa Bartók Béla darabjainak átdolgozásait, improvizatív környezetben. A zenekarvezető társaival, a fúvós hangszereken játszó Bede Péterrel, a bőgős Ajtai Péterrel és Baló István dobossal együtt több, mint 300 koncerten lépett már fel itthon és a világ számos országában olyan helyszíneken, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, a Brüsszel Bravo Művészeti Fesztivál, az athéni Technopolis Jazz Fesztivál vagy a Zeneakadémia. A BMC gondozásában 2018-ban jelent meg első albumuk, Bartók electrified címmel. Ezt a repertoárt 2016-ban Frank Möbus gitáros és Daniel Erdmann szaxofonos közreműködésével adták elő a MÜPA-ban, 2019-ben pedig Carlos Bica basszusgitáros és Dejan Terzic jazzdobos társaságában, egy európai turné keretében. A 2022-ben született új repertoár teljesen egyedi hangzása a zenekarvezető 30 éves szakmai tapasztalatára épülve integrálja a modern kamarajazz, a kortárs- és a népzene elemeit. Az eddig megszokott tematikus darabok helyett sokkal szabadabb keretek között mozognak a kompozíciók, amelyekben – miközben az együttes felismerhető hangzása megmaradt –, egy ön-azonos, az amerikai jazz kliséktől mentes megszólalás jön létre.

A koncertet egy rövid beszélgetés indítja, melyet Karosi Júlia jazzénekesnő moderál.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.