Azonnali hívás
Pilinszky másként

Pilinszky másként

Pilinszky János-est – zene és költészet inspiráló találkozása
Minden jegy elkelt
2022/11/27
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Különleges programjaink
Műfaj:
Pop
Crossover
Hobo Földes László
Vastag Csaba
Oliver From Earth
Karosi Juli és Cseh Péter
Müller Csenge
aZorka
Hold Utca
ThaShudras
Pátkai Rozina Minka x Színész Bob
moderátor
Novák Péter

Pilinszky másként

A Magyar Zene Háza és a Kertész Imre Intézet közös rendezvénye. Az esten a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett, Pilinszky Másként című zenei pályázat díjazott alkotásaiból szólal meg válogatás, de fellép a Pilinszky János-életművel szintén szoros zenei viszonyt ápoló Földes László Hobo, és a Pilinszky-verseket egészen meglepő zeneiséggel megfogó Minka is. Az est házigazdája Novák Péter.

A Kertész Imre Intézet 2021-es Pilinszky Másként című zenei pályázatára változatos műfajokból, a black metaltól a musicalig, a jazztől a trapig, a népzenei elemeket tartalmazó popzenéig érkeztek pályaművek. A zene és a költészet inspiráló találkozásából született díjnyertes Pilinszky-versmegzenésítések most a Magyar Zene Házában is hallhatók Pilinszky János születésnapján, november 27-én.

A fellépők közül Vastag Csaba alternatív rockzenei hangszereléssel zenésítette meg Pilinszky Tilos csillagon című versét. Az Oliver From Earth duó altpopos világot épített a Téli ég című vers köré. Karosi Júlia jazzénekes-dalszerző Pilinszky Magamhoz című versét olvasva a blues mellett döntött, letisztult hangképpel, énekkel és zongorával dolgozta fel a költeményt. Müller Csenge A tenger című verset interpretálta atmoszférikus, minimalista kísérettel, szinte „a cappella” hatással, amelyben a fő énekdallam és azok harmóniái dominálnak. A Tilos csillagon másodszor is előkerül: aZorka, azaz Lackfi Dorottya különleges lüktetéssel és dallamvilággal öltöztette új köntösbe a verset. A Hold Utca az Egy szenvedély margójára című versfeldolgozással pályázott, és indiefolkos környezetbe helyezte azt, míg a ThaShudras autentikus magyar népzenét és trapet ötvözve dolgozta fel a Stigma című Pilinszky-költeményt. A díjazottakon kívül fellép az esten Földes László Hobo is, aki 1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondta el először Pilinszky János Négysoros című versét, majd 25 évvel később ismét Pilinszky verseihez fordult hitet, szeretetet, vigaszt meríteni. „Mindezt megkaptam tőle és úgy gondoltam, továbbadom, amit kaptam” – nyilatkozta egy interjújában az előadóművész, aki azóta énekli és szavalja Pilinszky verseit. Színpadra lép még Minka is, a jazzes bossa novával ismertté vált Pátkai Rozina versfeldolgozós projektje, amely zeneileg alaposan ellépett a témában bevett formuláktól. Részben artpopos, ambientes, finoman elektronikus, részben pedig egészen avantgárd, zajos a megközelítés. A Pilinszky-esten a közönség Pilinszky János több mint félévszázados, amatőr technikával készült, ritkán látott fotóit is megtekintheti.

 

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft
Elmentem a naptárba:

 

ű

 

 

Simon Márton és iamyank közös estje, amely Pilinszky János költészete előtt tiszteleg. Simon Márton költő, műfordító, slammer, négy verseskötete jelent meg (Dalok a magasföldszintről, Polaroidok, Rókák esküvője, Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni). Iamyank zeneszerző, producer munkáinak jellegzetessége elsősorban a semmibe révedő, pozitív melankóliába süppedő hangulat és a néhol barátságos, néhol hűvös zenei szövetek összessége. Az utóbbi években a klasszikus zenei hagyományok és konceptuális ambient felfogás közös nevezőit kutatja. Simon Mártonnal közös fellépéseik során bátrabb, határozottabb mozzanatokkal igyekszik önmaga és a kiszámíthatóság kontrasztjaként funkcionálni.

2022/11/27 18:00
Előadóterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.