Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Fringe programok - Felhívás fiatal, feltörekvő- és hobbizenészek számára 

A Magyar Zene Háza kiemelt céljának tekinti a zenei tehetségek támogatását, a zenélés népszerűsítését kortól és zenei háttértől függetlenül. 2024 májusában az intézmény missziójának támogatásaként indítjuk el Fringe programunkat, melynek keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adunk lehetőséget a fellépésre a Ház különböző pontjain.  

Már 2022-ben, a Magyar Zene Háza nyitásával egyidőben megkezdtünk több olyan programot, ahol feltörekvő tehetségek bemutatkozását támogattuk. A nyaranta jelentkező, a Hangfoglaló Programmal közös koncertjeink a tehetséges, fiatal zenekarok bemutatkozását segítik évről-évre. A Lunchtime-koncertsorozatunk keretében eleinte elsősorban fiatal zeneakadémisták mutatkozhattak be, ezt idővel kiterjesztettük több másik zeneiskola tanulói felé is, sőt a zenéhez nem feltétlenül professzionális módon kapcsolódó énekesek is felléphettek már az intézményben. 

A Ház tehetséggondozó sorozata tovább bővül az idén tavasszal induló  Fringe programmal, melyben három kategóriában hirdetünk felhívást. A jövő zenészei címmel induló sorozatunk zeneiskolás diákoknak ad lehetőséget rövidebb koncertekre elsősorban a közösségi tereinkben. De nem csak a professzionális zenészek, illetve tanulók támogatását tartjuk fontosnak, hiszen a zene és a zenélés mindenkié! Hobbizenélést és feltörekvő zenészeket támogató, Színpadra Fel!  programunk elsősorban azoknak szól, akik munka mellett saját zenekarral, zenei projekttel rendelkeznek, ők a Zene Háza Szabadtéri színpadán és a kávézóban kapnak helyet a bemutatkozásra. Le a kalappal!  sorozatunk az utcazenészeket szólítja meg, segítségükkel a Zene Háza külső környezetét, a Városliget parkját is megtölthetjük zenével.

Az alábbi felhívással azt reméljük, hogy minél több zenélni szeretőt elérhetünk, és nekik is alkalmi lehetőséget biztosíthatunk a megjelenésre a Zene Házában, hogy egyre szélesebb körben népszerűsíthessük: zenélni jó!

A szervező, Magyar Zene Háza bemutatása: 
A Zene Háza 2022 januárjában nyitotta meg kapuit. Küldetésének tekinti a magyar és nemzetközi tradicionális, populáris és klasszikus zene értékeinek ápolását, élmény alapú bemutatását, a szórakoztatás eszközeivel keresi az ismeretterjesztés új formáit és irányait. A Ház három pillére - kiállítás, koncert, zenei ismeretterjesztés - más és más formában kínálnak zenéhez kötődő programokat: egyedi és megismételhetetlen koncertélményekkel, magával ragadó kiállításokkal, interaktív zenei előadásokkal egymást erősítve teszik a Zene Háza programjait igazán különlegessé a felfedezésre nyitott széles közönség számára. 

A felhívás célja és részletei


A "jövő zenészei" programsorozat – az intézmény küldetéséhez kapcsolódva – ígéretes fiatal zenészek bemutatkozására ad lehetőséget a Zene Házában. A program célja, hogy megmutassa a zenei oktatás sokszínűségét, inspirálja és lelkesítse a zenét tanuló diákokat és tanáraikat a fellépési lehetőséggel, és napközben is zenei előadásokkal töltse meg a Zene Háza közösségi tereit.

Zenei műfajtól függetlenül a Zene Háza szóló- és több fős zenei formációkból álló együttesek bemutatkozására ad lehetőséget: kizárólag hangszeres formáció esetén a jelentkezők száma 5-10 fő, kórus vagy vegyes formációk esetében maximum 25 fő jelentkezését várjuk.

A zeneiskolák vagy zenetanárok diákjaikkal minimum 20, maximum 45 perces koncerttervvel jelentkezhetnek, amelyben több formáció is felléphet, azonban egy formáció csak egy jelentkezést adhat be a kategóriában. A programsorozat fellépői saját hangszereiken mutathatják be produkcióikat, a Zene Háza szükség esetén elektromos zongorát biztosít. 

A jövő zenészei programsorozat keretében a győztes formációk 2024. szeptember 12. és 2025. június 15. között, várhatóan csütörtök délutáni időpontokban léphetnek fel a Zene Háza közösségi tereiben. A Zene Háza a győztes produkciók résztvevőinek - az élményteljes koncert és tapasztalatszerzés lehetősége mellett - ingyenes belépőt biztosít a fellépés napján a Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című állandó kiállításra.

Kik választják ki a jelentkezőket?

A jövő zenészei program résztvevőit, a Zene Háza programszerkesztői csapata külső zenei szerkesztők bevonásával választja ki.

Kiválasztás szempontjai

  • a produkció művészeti koncepciója és tartalma
  • a sokszínűség megjelenése műfaj, korosztály, zenei stílus és formáció tekintetében
  • technikai megvalósíthatóság

Jelentkezők köre

Bármely magyarországi székhelyű zeneiskola, alap- és középfokú művészeti iskola és zenepedagógiai tevékenységet folytató oktató. Felhívjuk a magánszemélyként pályázók figyelmét, hogy pozitív elbírálás esetén adószámmal rendelkező pénzügyi lebonyolító igénybevétele szükséges!

A jövő zenészei programra az alábbi adatlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2024. június 15. éjfél

GYIK

 

A felhívás célja és részletei


A Zene Háza küldetéséhez kapcsolódva "Le a kalappal!" címmel felhívást hirdet, melynek keretében fellépési lehetőséget biztosít feltörekvő szóló, vagy maximum 2 fős zenei formációknak.

A Zene Háza kiváló helyszín a hagyományos vagy éppen innovatív utcazenéléshez. A "Le a kalappal!" elnevezésű felhívás keretében izgalmas produkciók jelentkezését várjuk. A jelentkezők rövidebb, ismétlődő zenei blokkokkal, de akár egy hosszabb előadással is jelentkezhetnek a rendelkezésre álló 90 perces időtartamra. A rövidebb blokkokra akár 3x30 perces műsortervvel, míg a hosszabb előadásra egy 90 perces műsorral is lehet jelentkezni. Egy fellépő vagy formáció csak egy jelentkezést adhat be a kategóriában. A programsorozat fellépői saját hangszereiken mutathatják be produkcióikat, amennyiben a produkció hangtechnikát igényel, azt a fellépőnek kell biztosítania az előadáshoz. Az előadások szabadtéren, a Zene Háza közvetlen környezetében kapnak helyet.

A Le a kalappal! sorozatban fellépő formációk 2024. június 15. és 2025. június 15. között, várhatóan hétvégi időpontokban kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a Zene Háza kültéri helyszínein.

Kik választják ki a jelentkezőket?

A Le a kalappal! program résztvevőit a Zene Háza programszerkesztői csapata külső zenei szerkesztők bevonásával választja ki.

Kiválasztás szempontjai:

  • a program egyedi koncepciója és művészeti értéke
  • a program technikai megvalósíthatósága  

Jelentkezők köre és a jelentkezési határidő: 
 

Bármely magyar adószámmal rendelkező önálló jogi személy. Felhívjuk a magánszemélyként pályázók figyelmét, hogy pozitív elbírálás esetén pénzügyi lebonyolító igénybevétele szükséges

A "Le a kalappal!" programra, az alábbi adatlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2024. június 15. éjfél

GYIK

 

A felhívás célja, és részleteiA  Zene Háza "Színpadra fel!" címmel az intézmény küldetéséhez kapcsolódva fellépési lehetőséget biztosít feltörekvő és hobbizenész formációknak. A Színpadra fel! felhívásra izgalmas, eredeti műsortervvel érkező zenei formációk jelentkezését várjuk. Zenei műfajtól függetlenül a Zene Háza zenekarok esetében maximum 7 fő, kórusok és vegyes formációk esetében maximum 20 fő számára ad lehetőséget a bemutatkozásra. Az előadásra 50-70 perces műsorral lehet jelentkezni. Egy formáció csak egy jelentkezést adhat be a kategóriában. A Zene Háza hangtechnikát és szükség esetén elektromos zongorát biztosít.

A Színpadra fel! programsorozat keretében a győztes formációk 2024. június 15. és 2025. június 15. között léphetnek fel a Zeneháza Szabadtéri színpadán, vagy kávézójában.

Kik választják ki a jelentkezőket?

A Színpadra fel! program résztvevőit a Zene Háza programszerkesztői csapata külső zenei szerkesztők bevonásával választja ki.

Kiválasztás szempontjai

  • a program egyedi koncepciója és művészeti értéke
  • a program kapcsolódása a Magyar Zene Háza küldetéséhez és programjaihoz
  • a program technikai megvalósíthatósága 

Jelentkezők köre és a jelentkezési határidő

A felhívásra olyan zenei formációk jelentkezését várjuk, akik még nem adtak - önálló programként, saját nevükkel hirdetett - koncertet a Zene Házában és nincsen előjegyezett fellépési időpontjuk a Zene Házában.  Jelentkező lehet bármely magyar adószámmal rendelkező önálló jogi személy. Felhívjuk a magánszemélyként pályázók figyelmét, hogy pozitív elbírálás esetén pénzügyi lebonyolító igénybevétele szükséges!

A Színpadra fel! programra az alábbi adatlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2024. június 15. éjfél

GYIK