Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Popkulturális Klubkönyvtár

A 255 négyzetméteres, különböző multimédiás eszközökkel felszerelt helyszínen műfajokra és stílusokra való tekintet nélkül a hazai populáris zene teljes történetét dokumentáljuk. A gyűjtemény tematikájában nemcsak a beat/pop/rockzene valamennyi releváns irányzatát (a hagyományos tánczenétől a kemény rockig, az undergroundtól a mainstream popig) öleli fel, hanem – távlatilag – a hazai blues, a jazz és a népzenei/világzenei színtér történetének legfontosabb írásos és hangzó dokumentumait is. 

A Magyar Zene Háza Popkulturális Klubkönyvtárában a szabadpolcos könyv- és folyóiratállomány mellett számítógépes munkaállomások, olvasó sarok és egy akár 10-12 fő befogadására is alkalmas, zenehallgatásra, kiscsoportos foglalkozásra, filmklubra, vagy éppen társasjátékozásra kialakított klubhelyiség várja a látogatókat. A könyvtár ugyanakkor teret ad legfeljebb 60 fős ültetett műfajtörténeti vetítéseknek és előadásoknak is, ahol a felnőttek számára ismeretterjesztő sorozatokat, konferenciákat, könyvbemutatókat, a diákok számára tematikus zeneórákat lehet szervezni.

A Magyar Zene Háza Popkulturális Klubönyvtára voltaképpen azt valósítja meg, amit a könnyűzenei szakma évtizedek óta hiányol: olyan tudásbázis és információs centrum, ahol a kutatók és az érdeklődők számára egyetlen helyen hozzáférhetőek a hazai populáris zene (pop, rock, jazz, blues, népzene) történetének legfontosabb írott, hangzó, képes és mozgóképes dokumentumai: popkulturális könyvek, lemezek, filmek, magazinok, rádiós és televíziós műsorok, plakátok és fotótárak.
 

A KLUBKÖNYVTÁR SZOLGÁLTATÁSAI


Az alábbi weboldalak, adatbázisok a könyvtári számítógépeken elérhetők és ingyenesen helyben böngészhetők:
ARCANUM – teljes, kereshető szövegű (szak)könyvek, lexikonok, folyóiratok, napilapok évszázados gyűjteménye NAVA– a Nemzeti Audiovizuális Archívum teljes filmek, TV- és rádióműsorok, híradók évtizedekre visszamenő, streamelhető archívuma Helyben olvasáshoz ajánljuk még a régi-ritkaság (Wanted/Wan2, Z Magazin, Poptika, NME, Q Magazine stb.) és vadiúj hazai (FolkMAGazin, HammerWorld, Music Media Magazin, Recorder, Rockstar, Dal+szerző) és nemzetközi magazinokkal/folyóiratokkal (Mojo, Rolling Stone, Wire, Record Collector, Uncut, Shindig!), popkulturális könyvekkel, hanglemezekkel, CD-kel teli, folyamatosan bővülő gyűjteményünket, amelyet végképp egyedivé tesznek a ritkaságokkal teli magángyűjtemények, valamint hagyatékok.


Facebook-csoportunk  
Katalógusunk: konyvtar@zenehaza.hu

 

NYITVATARTÁS:

Kedd, Szerda, Péntek
10-18 óráig
Csütörtök
13-18 óráig
Szombat
10-13 óráig
Hétfő, Vasárnap
ZÁRVA

Rocktörténeti előadássorozat a bluestól Elvisen át az ötvenes évek alkonyáig

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program: Rock and Roll Szabadegyetem címmel. A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

2022/02/02 - 2024/06/05

Válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja harmadik évadjában négy olyan alkotást – István, a király (1983, rendező: Koltay Gábor), Megáll az idő (1982, Gothár Péter), Eszkimó asszony fázik (1984, Xantus János), Rocktérítő (1988, Xantus János) mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségéről, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

2022/02/22 - 2024/10/29

Galéria