world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Könyvtár & Klub

Könyvtár & Klub

A Multimédiás Könyvtár szolgáltatásai

 

Az alábbi weboldalak, adatbázisok a könyvtári számítógépeken elérhetők és ingyenesen helyben használhatók:

ARCANUM – teljes, kereshető szövegű (szak)könyvek, lexikonok, folyóiratok, napilapok évszázados gyűjteménye

NAVA – teljes filmek, tévéműsorok, híradók streamelhető archívuma

OPAC– maga a könyvtári katalógus, amelynek feldolgozása folyamatosan zajlik.

Keresési Tipp: dokumentumtípus szerint a Videófelvételeknél már megtalálhatók és streamelhetők a Nemzeti Filmintézet zenés filmjei. A katalógusból továbbá már meghallgatható és böngészhető a Hungaroton archívuma több mint 16000 zeneszámmal. Az archívumok nyolc munkaállomáson böngészhetők, mind professzionális fejhallgatóval felszerelt a minőségi zenehallgatáshoz és filmélményhez.

Helyben olvasáshoz ajánljuk még szíves figyelmükbe a régi-ritkaság (Wanted, Z Magazin, Wan2, Poptika, stb.) és vadiúj hazai (FolkMAGazin, Recorder, Rockstar, Dal+szerző) és nemzetközi magazinokat/folyóiratokat (Mojo, Rolling Stone, Wire, Record Collector, Shindig! stb.), popkulturális könyvekkel, lemezekkel, cd-kel teli, folyamatosan bővülő gyűjteményünket, amelyet végképp egyedivé tesznek a csemegékkel teli magángyűjtemények, valamint hagyatékok.

Multimédiás Könyvtár & Klub

Elérhetőség: konyvtar@zenehaza.com

Az 255 négyzetméteres, a technika legújabb vívmányait bátran felhasználó helyszínen műfajokra és stílusokra tekintet nélkül a hazai populáris zene teljes történetét dokumentáljuk. A gyűjtemény tematikájában nemcsak a beat/pop/rockzene valamennyi releváns irányzatát (a hagyományos tánczenétől a kemény rockig, az undergroundtól a mainstream popig) öleli fel, hanem – távlatilag – a hazai blues, a jazz és a népzenei/világzenei színtér történetének legfontosabb dokumentumait is. 

A Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klubban nemcsak klasszikus jellegű könyvtári és folyóirat polcrendszer, számítógépes munkaállomás, olvasó sarok és (legfeljebb 10 fő befogadására alkalmas) zenehallgató helyiség van, hanem annak terében lehetőség nyílik ültetett (legfeljebb 50 fős) műfajtörténeti vetítésekre és előadásokra is, ahol a felnőttek számára ismeretterjesztő sorozatokat, a diákok számára tematikus zeneórákat lehet szervezni. 

A Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klub voltaképpen azt valósítja meg, amit a könnyűzenei szakma évtizedek óta hiányol: olyan tudásbázis és információs centrum, ahol a kutatók és az érdeklődők számára egyetlen helyen hozzáférhetőek a hazai populáris zene (pop, rock, jazz, blues, népzene) történetének legfontosabb írott, hangzó, képes és mozgóképes dokumentumai. Popkulturális könyvek, lemezek, filmek, folyóiratok, rádiós és televíziós műsorok, plakátok és fotótár. Kizárólag helyben kutatásra.  

 

NYITVATARTÁS 

 

hétfő ZÁRVA

kedd 10:00 - 18:00

szerda 10:00 - 13:00

csütörtök 13:00 - 18:00

péntek, szombat 10:00 - 13:00

vasárnap ZÁRVA

A beat, a rock vagy a rock and roll nemcsak zeneként került jókora fáziskéséssel Magyarországra, de a popkultúrához kapcsolódó külföldi filmeket is lényeges csúszással mutatták be a hazai mozikban. Rosszabb esetben el sem jutottak oda. A Magyar Zene Háza új sorozatában azokat a kultikussá váló alkotások láthatók, melyeket nálunk is elérhetővé váltak: így a Beatle-mániát demonstráló A Hard Day’s Night (Egy nehéz nap éjszakája), a Led Zeppelin emblematikus 1973-as New York-i koncertjére épülő The Song Remains The Same (A dal ugyanaz marad), az AC/DC legendás 1979-es párizsi fellépését dokumentáló Let There Be Rock (Szóljon a rock!), illetve a 1986 nyarán a Népstadionban koncertező Queen együttes magyar stábbal rögzített koncertfilmje, a Hungarian Rhapsody (Magyar Rapszódia). A vetítések előtt egy-egy meghívott kultúrtörténész mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig egy, az adott produkcióhoz szorosan kötődő szereplő segítségével tekinthetünk be a kulisszák mögé.

2022/09/20 - 2023/05/09

Aligha akadt muzsikus a 19-20. század fordulóján New Orleans amerikai kikötőváros Storyville-nek nevezett vigalmi negyedében, aki előre látta volna azt a hatalmas ívet, amit a bárokban, bordélyházakban, báltermekben, utcai mulatságokon született, pezsdítő ritmusú zene száz év alatt bejárt. A kultúrák ütközéséből jórészt tanulatlan zenészek ösztönös játéka révén kialakult előadási gyakorlat évtizedenként új irányokat véve előbb Amerika tánczenéjévé vált, majd egyre komolyabb, emelkedettebb művészi célokat érlelve minden kontinensen termékeny talajra talált. A Magyar Zene Háza jazztörténeti szabadegyeteme e folyamat fontos állomásaival, helyszíneivel, stílusaival és kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A jazz városai sorozat eredeti hang- és képfelvételekkel, a személyes tapasztalat hitelével mutatja be a jazz kialakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó nagyvárosok, New Orleans, Chicago, Kansas City és New York színes világát.

Előadó: Turi Gábor

Előadás nyelve: magyar

2022/09/22 - 2022/12/15

A Mitől6? a Magyar Zene Házának az a sorozata, ahol lehetőséged nyílik közelebbről megismerni a zene alkotóelemeit. Az első részben a ritmusról lesz szó.

A sorozatot 14 éves kortól ajánljuk.

2022/09/21 - 2022/11/08

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása lesz a Magyar Zene Házában megnyílt nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. A több mint nyolcszáz négyzetméteres kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem egyben bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat; a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat; a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló egydimenziós intézményrendszert és politikai erőteret; a színpadi technika fejlődésének legjelentősebb stációit; valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó intenzitású viszonyát.

Ebben a sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd.

2022/10/27 - 2022/10/27

Rocktörténeti előadássorozat a bluestól Elvisen át az ötvenes évek alkonyáig

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program: Rock and Roll Szabadegyetem címmel. A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

2022/02/02 - 2023/06/07

Válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja második évadjában négy olyan alkotást – A Koncert (1981, rendező: Koltay Gábor), Városbújócska (1985, Sós Mária), Cha-Cha-Cha (1981, Kovácsi János), Moziklip (1987, Tímár Péter) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

2022/02/22 - 2023/05/30

Galéria