Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Könyvtár & Klub

Miért érdemes csatlakozni a Zene Háza Könyvtári Körhöz? Mert a tagsággal különféle előnyök és kedvezmények, sőt, exkluzív programok is várnak! Légy tagja a Zene Háza Könyvtári Körének és mozogj még otthonosabban a Zene Házában!

A Multimédiás Könyvtár szolgáltatásai

 

Az alábbi weboldalak, adatbázisok a könyvtári számítógépeken elérhetők és ingyenesen helyben használhatók:

ARCANUM – teljes, kereshető szövegű (szak)könyvek, lexikonok, folyóiratok, napilapok évszázados gyűjteménye

NAVA – teljes filmek, tévéműsorok, híradók streamelhető archívuma

OPAC– maga a könyvtári katalógus, amelynek feldolgozása folyamatosan zajlik.

Keresési Tipp: dokumentumtípus szerint a Videófelvételeknél már megtalálhatók és streamelhetők a Nemzeti Filmintézet zenés filmjei. A katalógusból továbbá már meghallgatható és böngészhető a Hungaroton archívuma több mint 16000 zeneszámmal. Az archívumok nyolc munkaállomáson böngészhetők, mind professzionális fejhallgatóval felszerelt a minőségi zenehallgatáshoz és filmélményhez.

Helyben olvasáshoz ajánljuk még szíves figyelmükbe a régi-ritkaság (Wanted, Z Magazin, Wan2, Poptika, stb.) és vadiúj hazai (FolkMAGazin, Recorder, Rockstar, Dal+szerző) és nemzetközi magazinokat/folyóiratokat (Mojo, Rolling Stone, Wire, Record Collector, Shindig! stb.), popkulturális könyvekkel, lemezekkel, cd-kel teli, folyamatosan bővülő gyűjteményünket, amelyet végképp egyedivé tesznek a csemegékkel teli magángyűjtemények, valamint hagyatékok.

Multimédiás Könyvtár & Klub

Elérhetőség: konyvtar@zenehaza.hu

Az 255 négyzetméteres, a technika legújabb vívmányait bátran felhasználó helyszínen műfajokra és stílusokra tekintet nélkül a hazai populáris zene teljes történetét dokumentáljuk. A gyűjtemény tematikájában nemcsak a beat/pop/rockzene valamennyi releváns irányzatát (a hagyományos tánczenétől a kemény rockig, az undergroundtól a mainstream popig) öleli fel, hanem – távlatilag – a hazai blues, a jazz és a népzenei/világzenei színtér történetének legfontosabb dokumentumait is. 

A Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klubban nemcsak klasszikus jellegű könyvtári és folyóirat polcrendszer, számítógépes munkaállomás, olvasó sarok és (legfeljebb 10 fő befogadására alkalmas) zenehallgató helyiség van, hanem annak terében lehetőség nyílik ültetett (legfeljebb 50 fős) műfajtörténeti vetítésekre és előadásokra is, ahol a felnőttek számára ismeretterjesztő sorozatokat, a diákok számára tematikus zeneórákat lehet szervezni. 

A Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klub voltaképpen azt valósítja meg, amit a könnyűzenei szakma évtizedek óta hiányol: olyan tudásbázis és információs centrum, ahol a kutatók és az érdeklődők számára egyetlen helyen hozzáférhetőek a hazai populáris zene (pop, rock, jazz, blues, népzene) történetének legfontosabb írott, hangzó, képes és mozgóképes dokumentumai. Popkulturális könyvek, lemezek, filmek, folyóiratok, rádiós és televíziós műsorok, plakátok és fotótár. Kizárólag helyben kutatásra.  

 

NYITVATARTÁS 

 

hétfő ZÁRVA

kedd 10:00 - 18:00

szerda 10:00 - 13:00

csütörtök 13:00 - 18:00

péntek, szombat 10:00 - 13:00

vasárnap ZÁRVA

Rocktörténeti előadássorozat a bluestól Elvisen át az ötvenes évek alkonyáig

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program: Rock and Roll Szabadegyetem címmel. A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

2022/02/02 - 2024/06/05

Válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja harmadik évadjában négy olyan alkotást – István, a király (1983, rendező: Koltay Gábor), Megáll az idő (1982, Gothár Péter), Eszkimó asszony fázik (1984, Xantus János), Rocktérítő (1988, Xantus János) mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségéről, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

2022/02/22 - 2024/05/28

Galéria