Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Missziónk

A Magyar Zene Háza küldetésének tekinti a magyar és nemzetközi tradicionális, populáris és klasszikus zene értékeinek ápolását, élmény alapú bemutatását, a szórakoztatás eszközeivel keresi az ismeretterjesztés új formáit és irányait. A Ház három pillére - kiállítás, koncert, zenei ismeretterjesztés - más és más formában kínálnak zenéhez kötődő programokat: egyedi és megismételhetetlen koncertélményekkel, magával ragadó kiállításokkal, interaktív zenei előadásokkal egymást erősítve teszik a Zene Háza programjait igazán különlegessé a felfedezésre nyitott széles közönség számára.  

Azt a célt tűztük ki közel tíz évvel ezelőtt, hogy létrejöjjön egy olyan új intézmény, amely képes közelebb hozni a zenét hazánkban minél több látogató számára. Elsősorban ne csak a területet ismerő, hanem inkább a szélesebb, a zenére nyitott közönségnek szóló hely jöhessen létre. Egy olyan hely, amely segíti a hazai tehetségek bemutatkozását, és a zenei találkozásokat nem csak a hazai, hanem nemzetközi zenei együttműködések támogatásával is.

Így jöhetett létre 2022-re – egy nemzetközi tervpályázat eredményeként – egy olyan kiemelkedő épület, amely tiszteletben tartja, és kapcsolatot is teremt a környezetével. Amely támogatja azt a kísérletet, hogy a zene megismerését a megszokottaktól kissé eltérően, összetett módon hozzuk közelebb a látogatókhoz. Egy ház, amely lehetőséget nyújt ahhoz, hogy újfajta zenepedagógiai módszertant próbálhassunk ki. Amely segít bevonni a közönséget a zenélés örömébe, és támogatja, hogy kicsit másképpen mutathassuk be, hogy mi történt Európa zenetörténetében az elmúlt pár száz évben.

Mindehhez nyújtanak lehetőséget a különböző, itthon ezen a területen eddig kevésbé ismert eszközök, mint az interaktív zenei kiállítóterek, a hangdóm, a kreatív hangtér, a stúdiók, a multimédiás könyvtár, a zenés játszótér és maguk a különböző előadótermek is. A következő időszakban azon dolgozunk, hogy ezek az izgalmas helyszínek mind megteljenek zenével.  A missziónk az, ami a szlogenünk is: Játsszunk zenét!  –  mert a zene élvezetes, társas, kooperatív játék, amelyben mindenki akár aktívan is részt vehet, életkortól függetlenül.  Feladatunknak tekintjük a magyar és külföldi népzene, tradicionális és populáris zene, s nem utolsó sorban a klasszikus zene értékeinek ápolását, bemutatását. Pedagógiai programjaink szórakoztatva tanítanak, keresve a zenei nevelés új formáit, segítve az egymást erősítő műfaji találkozásokat. A Zene Háza tehát nem csak épületként, hanem intézményként is összetett. Különleges kiállításai, ismeretterjesztő és hangverseny-programjai a múzeumból, a koncertközpontból és az iskolából egyaránt őriznek vonásokat, de a hangsúly nem a különálláson, hanem az egymásra hatáson van. A Zene Háza kreatív befogadóhely: nyitott más magyar zenei intézmények felé. Harmóniát teremt.