Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Online koncertek

AKTUÁLIS ELŐADÁSOK

ÁLLANDÓAN ELÉRHETŐ ELŐADÁSOK

A VeszprémFest és az Auer Fesztivál gálakoncertje

A roma hagyományok ihlette szívszorító gitárverseny és a klasszikusok játékos találkozása, tovább gondolása, egyenesen a Zene Házából! A Mendelssohn Kamarazenekar előbb Snétberger Ferenc reményt keltő élethimnuszát adja elő a gitárfenomént kísérve, majd a francia Gilles Apappal játszanak egymásnak felelgetőset, miközben Mozart hegedűversenye és Bach szólóhegedűre írt művei kapnak csavart a francia csodazenész ír, kelta, bolgár, indiai zenék által megihletett improvizációival. Egy este, két műsor, egy fantasztikus zenekar, két zenésznagyság és egy ellenpontokkal teli, maradandó koncertélmény.

Jegyet veszek
A VeszprémFest és az Auer Fesztivál gálakoncertje

Hogy hogy kerül Phil Collins egyik kedvenc vokalistája a Genesis 2022-es búcsúturnéjáról egy színpadra egy Kossuth-díjas szaxofonművészünkkel és hazánk legnemzetközibb előadóival a Magyar Zene Házában? Nos, erre nemcsak Delov Jávor dobos, a Random Trip művészeti vezetőjének tizennégy évnyi folyamatos álmodozása a válasz, hanem a csapat 2023-as évre kitűzött egyik legnagyobb célja is: minél több nemzetközi koncert és kollaboráció megvalósítása, egyben „füllel fogható” bebizonyítása annak, hogy Európában a jazz- és popzenei szcénát tekintve is kiemelkedő helyen áll Magyarország a zenei tehetségek és klasszisok felmutatásában – minden zenészgenerációt beleértve. Erre tökéletes bizonyíték lehet a Random Trip első koncertje a Zene Házában április 6-án, ahol az Irie Maffia dívája és fenegyereke, Sena Dagadu és MC Kemon mellett többek között Szebényi Dániel (Godfater.) és még sokan mások látják vendégül a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihályt – az ország egyik legsokoldalúbb fúvóshangszeresét –, aztán Ausztria egyik legkeresettebb session-gitárosát, Thomas Hechenbergert, valamint Daniel Pearce 'DTale'-t, aki amikor éppen nem a Genesis, vagy a Level 42 zenészeivel varázsolja el élőben a közönséget, akkor olyan drum’n’bass-világslágereket ír a Sigma zenekarral, mint a Nobody To Love.

Jegyet veszek

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. A zenetörténet egyik legismertebb vándordallama Mantovától Izraelig, Svédországtól Erdélyig sokfelé felbukkan. Reneszánsz táncok, gyermekdalok, vallásos himnuszok és jazz standardek kuszaságán vezet az út, míg teljes egészében ki nem rajzolódik a világ talán legismertebb dallamának különös és meghökkentő, majd' 500 éves története.

Jegyet veszek

Az Elefánt a 2010-es évek egyik legnépszerűbb hazai zenekara, de ezt mindenki tudja. Azt már talán kevesebben, hogy az alternatív rocktól a posztsanzonos világig sok mindenben otthonos formáció eredetileg duóként indult, még Szombathelyen, az együttes bölcsőjében. Szendrői Csaba énekest és Tóth András gitárost még a kezdeti, szombathelyi időkben is volt, hogy otthoni zenésztársak, barátok segítették, de 2012-ig főként ketten írták a dalokat. Aztán az elmúlt évtizedben a szépen és gyorsan növekvő, népszerűsödő zenekar mellett alkalmanként ismét visszatérnek a duóformációhoz is. A FELEFÁNT leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is. Ezúttal közreműködő is volt mellettük a színpadon, mégpedig Kovács Panka színművésznő. A felvétel a 2023. február 3-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

A hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője, az Oláh Krisztián Quartet harmadik nagylemeze Music for 24/7 címmel 2023-ban jelenik meg. A 2022-es Crescendót követő album különlegessége, hogy közreműködik rajta Nagy-Britannia egyik emblematikus fúvós szekciója a TRYPL Horns (Ryan Quigley, Paul Booth, Trevor Mires). Az új anyagot a Quartet ebben a kibővített, héttagú felállásban mutatta be a Magyar Zene Házában. A felvétel a 2023. március 3-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

Ferenczi György 1ső Pesti Rackák nevű formációjával ezúttal Raymond McLain amerikai művésszel lép fel. A Morehead State University visszavonult igazgatója, és a legendás McLain Family Band vezetője egy egyhetes workshop, és továbbképzés keretében vendégeskedik Magyarországon és a tábor végén egy igen érdekes est vendégei lehetünk. A műsor elején az Eredő zenekar játszik az MSU-n, Raymond McLain és Salamon Beáta közös mentorálásával létrejött, és Nashville-ben rögzített új albumáról autentikus magyar népzenét. Ezt követően az 1ső Pesti Rackák kortárs magyar népzenei-blues összeállítása következik, majd a műsor második felében az egyhetes workshop zenei anyaga hangzik el Raymond McLain vezetésével az összes közreműködő részvételével. A dalok az Appalache-hegység autentikus népzenéjét mutatják be, Mclain tolmácsolásában eredeti hangosítási, és megszólaltatási formában, EAR TRUMPET mikrofonokkal. A felvétel a 2023. január 27-én a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

 

Az elmúlt évtizedben ragyogó pályát bejáró Ricsárdgír zenekar hamarosan feloszlik, olyannyira, hogy utolsó előtti koncertjét a Zene Házában adta. Ezen a zenekar saját szavaival a következőre lehetett számítani: Kedves MŰÉRTŐ, IGÉNYES MAGYAR ZENÉT IMÁDÓ közönségünk! Mielőtt eltűnnénk, mint szürke koala a ködben, igyekszünk kimaxolni mindent, ezért azt találtuk ki, adunk egy utolsó ülős akusztikus vagy unplugged koncertet (mi a különbség nem tudjuk), hogy a lemezbemutató, a turné, és a búcsúkoncert mellett elbúcsúztassuk a komolyzenei énünket is. Ha volt olyan. Áthangszereljük a dalokat, amennyire tudjuk, jönnek IGAZI zenészek is majd, szóval mindenképpen izgalmas lesz, így még sosem hallottatok minket. Frakkot fel, szivart a zsebbe, konyakot a kézbe, ÉLJEN A ZENE! A felvétel a 2023. március 2-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

A Junior Prima-díjas Tálas Áron zongorista-dobos a fiatal magyar jazz-nemzedék egyik fontos alakja, aki számos közreműködés, alkalmi zenélés és saját Triójának két albuma után a Magyar Zene Házába egy olyan új műsorral érkezik, amelyben a Tálas Áron Trio megszólalását, és a két énekes vendég, Palya Bea és Szalóki Ági világát közelíti egymáshoz. Új dalok, népdalfeldolgozások – világok találkozása.

Jegyet veszek