Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Online koncertek

AKTUÁLIS ELŐADÁSOK

ÁLLANDÓAN ELÉRHETŐ ELŐADÁSOK

A VeszprémFest és az Auer Fesztivál gálakoncertje

A roma hagyományok ihlette szívszorító gitárverseny és a klasszikusok játékos találkozása, tovább gondolása, egyenesen a Zene Házából! A Mendelssohn Kamarazenekar előbb Snétberger Ferenc reményt keltő élethimnuszát adja elő a gitárfenomént kísérve, majd a francia Gilles Apappal játszanak egymásnak felelgetőset, miközben Mozart hegedűversenye és Bach szólóhegedűre írt művei kapnak csavart a francia csodazenész ír, kelta, bolgár, indiai zenék által megihletett improvizációival. Egy este, két műsor, egy fantasztikus zenekar, két zenésznagyság és egy ellenpontokkal teli, maradandó koncertélmény.

Jegyet veszek

Hogy hogy kerül Phil Collins egyik kedvenc vokalistája a Genesis 2022-es búcsúturnéjáról egy színpadra egy Kossuth-díjas szaxofonművészünkkel és hazánk legnemzetközibb előadóival a Magyar Zene Házában? Nos, erre nemcsak Delov Jávor dobos, a Random Trip művészeti vezetőjének tizennégy évnyi folyamatos álmodozása a válasz, hanem a csapat 2023-as évre kitűzött egyik legnagyobb célja is: minél több nemzetközi koncert és kollaboráció megvalósítása, egyben „füllel fogható” bebizonyítása annak, hogy Európában a jazz- és popzenei szcénát tekintve is kiemelkedő helyen áll Magyarország a zenei tehetségek és klasszisok felmutatásában – minden zenészgenerációt beleértve. Erre tökéletes bizonyíték lehet a Random Trip első koncertje a Zene Házában április 6-án, ahol az Irie Maffia dívája és fenegyereke, Sena Dagadu és MC Kemon mellett többek között Szebényi Dániel (Godfater.) és még sokan mások látják vendégül a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihályt – az ország egyik legsokoldalúbb fúvóshangszeresét –, aztán Ausztria egyik legkeresettebb session-gitárosát, Thomas Hechenbergert, valamint Daniel Pearce 'DTale'-t, aki amikor éppen nem a Genesis, vagy a Level 42 zenészeivel varázsolja el élőben a közönséget, akkor olyan drum’n’bass-világslágereket ír a Sigma zenekarral, mint a Nobody To Love.

Jegyet veszek

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. A zenetörténet egyik legismertebb vándordallama Mantovától Izraelig, Svédországtól Erdélyig sokfelé felbukkan. Reneszánsz táncok, gyermekdalok, vallásos himnuszok és jazz standardek kuszaságán vezet az út, míg teljes egészében ki nem rajzolódik a világ talán legismertebb dallamának különös és meghökkentő, majd' 500 éves története.

Jegyet veszek

Az Elefánt a 2010-es évek egyik legnépszerűbb hazai zenekara, de ezt mindenki tudja. Azt már talán kevesebben, hogy az alternatív rocktól a posztsanzonos világig sok mindenben otthonos formáció eredetileg duóként indult, még Szombathelyen, az együttes bölcsőjében. Szendrői Csaba énekest és Tóth András gitárost még a kezdeti, szombathelyi időkben is volt, hogy otthoni zenésztársak, barátok segítették, de 2012-ig főként ketten írták a dalokat. Aztán az elmúlt évtizedben a szépen és gyorsan növekvő, népszerűsödő zenekar mellett alkalmanként ismét visszatérnek a duóformációhoz is. A FELEFÁNT leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is. Ezúttal közreműködő is volt mellettük a színpadon, mégpedig Kovács Panka színművésznő. A felvétel a 2023. február 3-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

A hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője, az Oláh Krisztián Quartet harmadik nagylemeze Music for 24/7 címmel 2023-ban jelenik meg. A 2022-es Crescendót követő album különlegessége, hogy közreműködik rajta Nagy-Britannia egyik emblematikus fúvós szekciója a TRYPL Horns (Ryan Quigley, Paul Booth, Trevor Mires). Az új anyagot a Quartet ebben a kibővített, héttagú felállásban mutatta be a Magyar Zene Házában. A felvétel a 2023. március 3-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

Ferenczi György 1ső Pesti Rackák nevű formációjával ezúttal Raymond McLain amerikai művésszel lép fel. A Morehead State University visszavonult igazgatója, és a legendás McLain Family Band vezetője egy egyhetes workshop, és továbbképzés keretében vendégeskedik Magyarországon és a tábor végén egy igen érdekes est vendégei lehetünk. A műsor elején az Eredő zenekar játszik az MSU-n, Raymond McLain és Salamon Beáta közös mentorálásával létrejött, és Nashville-ben rögzített új albumáról autentikus magyar népzenét. Ezt követően az 1ső Pesti Rackák kortárs magyar népzenei-blues összeállítása következik, majd a műsor második felében az egyhetes workshop zenei anyaga hangzik el Raymond McLain vezetésével az összes közreműködő részvételével. A dalok az Appalache-hegység autentikus népzenéjét mutatják be, Mclain tolmácsolásában eredeti hangosítási, és megszólaltatási formában, EAR TRUMPET mikrofonokkal. A felvétel a 2023. január 27-én a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

 

Az elmúlt évtizedben ragyogó pályát bejáró Ricsárdgír zenekar hamarosan feloszlik, olyannyira, hogy utolsó előtti koncertjét a Zene Házában adta. Ezen a zenekar saját szavaival a következőre lehetett számítani: Kedves MŰÉRTŐ, IGÉNYES MAGYAR ZENÉT IMÁDÓ közönségünk! Mielőtt eltűnnénk, mint szürke koala a ködben, igyekszünk kimaxolni mindent, ezért azt találtuk ki, adunk egy utolsó ülős akusztikus vagy unplugged koncertet (mi a különbség nem tudjuk), hogy a lemezbemutató, a turné, és a búcsúkoncert mellett elbúcsúztassuk a komolyzenei énünket is. Ha volt olyan. Áthangszereljük a dalokat, amennyire tudjuk, jönnek IGAZI zenészek is majd, szóval mindenképpen izgalmas lesz, így még sosem hallottatok minket. Frakkot fel, szivart a zsebbe, konyakot a kézbe, ÉLJEN A ZENE! A felvétel a 2023. március 2-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Jegyet veszek

A Junior Prima-díjas Tálas Áron zongorista-dobos a fiatal magyar jazz-nemzedék egyik fontos alakja, aki számos közreműködés, alkalmi zenélés és saját Triójának két albuma után a Magyar Zene Házába egy olyan új műsorral érkezik, amelyben a Tálas Áron Trio megszólalását, és a két énekes vendég, Palya Bea és Szalóki Ági világát közelíti egymáshoz. Új dalok, népdalfeldolgozások – világok találkozása.

Jegyet veszek

Cseh Tamás dalai azt a világot idézik, ahol félszavakból is értjük egymást, lehunyt szemmel élvezzük az életet, és kinevetjük a halált. A 80 éve született Cseh Tamás alkotótársai, Bereményi Géza és Másik János egy igazán különleges műsorral állnak színpadra. Az esten elhangzanak dalok a Levél nővéremnek lemezekről, sok más szerzeménnyel egyetemben. Megannyi történet, gondolat, emlékkép idéződik fel a színpadon. A vérbeli muzsikus Másik Jánosé az ének és a zene – olykor zongora, gitár vagy bandoleon –, míg Bereményi Géza a reflektorfényben is író, aki sorait most nem papírra, hanem a közönségre veti. Betekintést nyerhetünk Bereményi gyerekkorába, fiatalságába a már megjelent (Magyar Copperfield) és most készülő önéletrajzi regényének részleteivel. A szerzőpáros szavaival ajánlva az előadást: „A regényrészletek és dalok fogaskerekekként lendítik egymást tovább és tovább a lélek száguldó országútján, amíg véget nem ér az egész műsor.” Amelynek címe – Háború van – az 1994-es Levél nővéremnek 2. album egyik dalából ered: „csillagok, égbeli tűk karcolják rá a szememre: háború van csillagok, a háború tart, szóljatok rá, hogy megálljon még a végén bűnös leszek.” A felvétel a 2023. szeptember 30-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertről készült.

Műfaj: koncert
Előadók: beszéd, felolvasás: Bereményi Géza, gitár, ének, zongora, bandoneon: Másik János
A koncert helyszíne: Magyar Zene Háza, Koncertterem
Időtartam: 1 óra 30 perc
Megtekinthető: 2023.10.26. 19:00 - 2023.10.30. 23:59 (CEST)
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel a koncert 2023.10.26. 19:00 és 2023.10.30. 23:59 (CEST) között tekinthető meg, felvételről!
2 900 Ft Normál jegyár
3 900 Ft Támogatói jegyár

Jegyet veszek

Műfaj: szórakoztató, zene
Színház: Magyar Zene Háza
Szerző: Dinyés Dániel
Rendező: Göttinger Pál
Időtartam: 2 óra 2 perc
Megtekinthető: 2023.11.02. 19:00 - 2023.11.06. 23:59 (CET)
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2023.11.02. 19:00 és 2023.11.06. 23:59 (CET) között tekinthető meg, felvételről!
Normál jegyár: 3 500 Ft
Támogatói jegyár: 4 500 Ft
Hogyan legyen a zene és a színház mindenkié? Az Operabeavató csapata azt vallja, hogy ezen két terület egyesülése, azaz az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. A nézőket az előadásokon az ötletgazda Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen beavatókhoz a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak. Az Operabeavatókon minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad megtörténnie. A Delta Produkció rendhagyó sorozata évek óta telt ház előtt bizonyít, most az online térben is garantálja a szórakozást. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő beszélgetős koncertsorozat ezúttal Erkel Ferenc Bánk bán című művét elemzi a Magyar Zene Házában.

Jegyet veszek

Műfaj: koncert
Az együttes neve: Varga Veronika
A koncert helyszíne: Magyar Zene Háza, Koncertterem
Időtartam: 1 óra 30 perc
Megtekinthető: 2023.11.09. 19:00 - 2023.11.13. 23:59 (CET)
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel a koncert 2023.11.09. 19:00 és 2023.11.13. 23:59 (CET) között tekinthető meg, felvételről!
Normál jegyár: 2 900 Ft
Támogatói jegyár: 3 900 Ft

Az argentin tangóhoz és az amerikai blueshoz hasonlóan a görög rebetiko is a 20. század elején született a nagy kikötővárosok nyomornegyedeiben; a görög blues néven is emlegetett műfajt kezdetben azzal a több százezer görög menekülttel azonosították, akik 1922-ben, Anatóliából érkeztek, magukkal hozva a rájuk leginkább jellemző zenei világot – és az otthontalanság fájdalmát. Thessalonikiben ma is léteznek olyan kocsmák és éttermek, amelyekben élőben hallható a rebetiko – még az 1930-as években született szerzemények is! Ez a jelenség nem egy kiállítás része, nem egy kulturális emlékmű, se nem turisztikai fogás: ez a zene gyökeret vert a görög kultúrában. Az élet része. Egy életérzés, amely sosem veszít aktualitásából, szólaljon meg bármilyen énekhangon, bármilyen hangszerekkel kísérve. Thessaloniki, Görögország második legnagyobb városaként száműzöttek ezreit fogadta magába, és velük együtt dalaiknak is új otthont adott. A város kis kávéházaiban hallható rebetiko eleinte szinte minden tekintetben kívül állt a „mainstream” kultúrán, és ahogy elnevezéséből is kitűnik, az illegalitás, a lázadás hangjaként volt jelen. Az idő múlása nem törte meg, de valamelyest meglágyította ezt a hangot, és a rebetiko dalok értékét idővel az egész ország, benne minden társadalmi osztály felismerte, így tudott természetes módon továbbfejlődni és kivirágozni. 1938 és 1948 között Thessalonikiben különböző hivatásos rebetiko zenekarok alakultak, legfőképp a máig legismertebb görög előadó, Vassilis Tsitsanis hatására. Az együttesek új életet leheltek a város éjszakai életébe. Egyre több új vendéglátóhely nyitott meg ebben az időszakban, több asztallal, kifinomultabb étel- és italválasztékkal, olykor méretes színpadokkal a zenészek számára, amelyek előtt még táncolni is lehetett. Az 1940-es, 1950-es évek elején különösen nagy lendületet vett a műfaj ismertsége és közkedveltsége. A klasszikusnak számító buzuki, gitár és baglama hármasán túl a harmonika, a hegedű és a tzouras is megjelent a zenekarokban, miközben a daloknak megmaradt szókimondó nyersesége, érzelmi túlfűtöttsége és nem kevésbé politikai és társadalmi felhangja is. Nem csoda, hogy időről időre megpróbálták megreformálni, „megjavítani”, vagy akár örökre elhallgattatni – sikertelenül. Mint igazi túlélő, a rebetiko a múltra és a jelenre egyaránt érzékenyen reagál, témái örökérvényűek, akárcsak a népzenéé: szomorú és boldog pillanatok, fájdalom, szenvedély, szegénység – mindaz, ami az emberi élet kísérője.

Jegyet veszek

Műfaj: szórakoztató, zene
Színház: Magyar Zene Háza
Szerző: Dinyés Dániel
Rendező: Göttinger Pál
Időtartam: 2 óra 2 perc
Megtekinthető: 2023.11.15. 19:00 - 2023.11.20. 23:59 (CET)
Nyelv: magyar
A megváltott jeggyel az előadás 2023.11.15. 19:00 és 2023.11.20. 23:59 (CET) között tekinthető meg, felvételről!
Normál jegyár: 3 500 Ft
Támogatói jegyár: 4 500 Ft

Hogyan legyen a zene és a színház mindenkié? Az Operabeavató csapata azt vallja, hogy ezen két terület egyesülése, azaz az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. A nézőket az előadásokon az ötletgazda Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen beavatókhoz a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak. Az Operabeavatókon minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad megtörténnie. A Delta Produkció rendhagyó sorozata évek óta telt ház előtt bizonyít, most az online térben is garantálja a szórakozást. A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő beszélgetős koncertsorozat ezúttal Erkel Ferenc Bánk bán című művét elemzi a Magyar Zene Házában.

Jegyet veszek