Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Berlin-Budapest Expressz - Michael Rosen-interjú

Berlin-Budapest Expressz - Michael Rosen-interjú

2023/03/14 | 7 p

2023.06.02.-2023.06.03.

A Zene Háza nemzetközi együttműködéseinek sorában nagyobb léptékű esemény lesz egy évente kétszer jelentkező, kétnapos, hétvégi minifesztivál, amelyet a Digital in Berlin nevű, berlini kulturális szervezőcsapattal közösen rendezünk. A Berlin-Budapest Expressz nevű sorozat műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító fesztivál a Ház tereiben és Szabadtéri színpadán. A dédnagyapai vonalon magyar származású Michael Rosen berlini kurátor mesél a részletekről.

Milyen ötletből született meg a Berlin-Budapest Expressz sorozat?

Bármilyen egyszerűen hangzik is, az ötlet mögött az áll, hogy kössünk össze – lehetőleg egy klasszikus értelemben vett vonatúttal – két kulturálisan élénk európai fővárost, illetve az, hogy teremtsünk fórumot műfaji határokon átívelő cseréknek és innovatív zenei tevékenységek számára.

Hogyan épülnek fel az egyes események?

Ezen a két idei hétvégén – az első június első hétvégéjén lesz, a második szeptember közepén – minden este két önálló koncertnek adunk teret különböző műfajú, származású és státuszú művészektől. A szokásosnál hosszabb szünetekkel a két koncert között, valamint a Szabadtéri színpad használatával időt és teret kívánunk biztosítani vendégeinknek a találkozásra és az egymás közötti kapcsolatteremtésre. Szeretnénk, ha felfedeznék a Zene Házat, annak kiváló kiállításait, az azt körülvevő tágas budapesti Városligetet, és a koncertek előtt akár Budapest legnagyobb, közelben fekvő termálfürdőjébe is meginvitálnánk őket.

Kik lépnek fel idén júniusban a Berlin-Budapest Expressz első hétvégéjén?

Itt lesz Sven Helbig német zeneszerző első budapesti ősbemutatója. Helbig olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint a Rammstein vagy a Pet Shop Boys, és új, Skills című albumát egy helyi, budapesti együttessel mutatja be. Fellép aztán Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze és művésze Grischa Lichtenberger. Itt lesz a Hyperdub kiadó egyik üdvöskéje, a kortárs elektronika egyik kiemelkedő alkotója, Loraine James és a feltörekvő brit énekes-dalszerző L.A. Salami – valamint helyi művészek és DJ-k.

Mivel foglalkozik a Digital in Berlin?

A Digital in Berlin az avantgárd, a popkultúra és az interdiszciplináris művészetek közötti zene kurátori platformja. Közel 15 éve vagyunk Berlin zenei archívuma, amely tükrözi a szcéna sokszínűségét. Független kulturális ügynökségként kalauzolunk Berlin sokrétű kreatív tájképén. A 2015-ben alapított saját Kiezsalon nevű eseményünkkel Berlin egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenei sorozatát hoztuk létre, amely eddig 44 ország több mint 220 művészének adott otthont, számos berlini premierrel. Berlinen kívül 15 éve vonzzuk a világ minden tájáról érkező vendégeket a földi paradicsomnak számító portugál szigeten, Madeirán évente megrendezett fesztiválunkkal. A hegyvidéki, vulkanikus szigeten megrendezett intim fesztivál igényes programkínálattal, ehhez illő tájjal és csodálatos tavaszi hőmérsékletekkel várja a látogatókat decemberben. A Rolling Stone magazin szerint ez „Európa egyik legjobb pop-avantgárd fesztiválja.”

 

interjú: Dömötör Endre

fotó: Victoria Alexandrova

2023. június 2-3.

Berlin-Budapest Expressz első alkalommal egy nyárindító, kétnapos – döntően – elektronikus zenei fesztivál, ami részben Berlinből, részben Budapestről (részben pedig más helyekről) mutat be műfaji határokon átívelő előadókat, előremutató zenéket. A június 2-i, pénteki nyitónapon az angol Loraine James, a Hyperdub kiadó egyik UK bass sztárja, és az indusztriális techno egyik nagyágyúja, Powell lép színpadra, a június 3-án szombaton pedig Sven Helbig német kortárs zeneszerző első budapesti ősbemutatója lesz, illetve Berlin egyik legizgalmasabb elektronikus zenésze, Grischa Lichtenberger zenél. Mindkét nap ingyenes szabadtéri koncert zárja a programot: pénteken a Németh András–Istvánfi Balázs tradicionális tekerő-duda koncertezik, szombaton Oláh Norbert és Zenekara játszik hagyományos kávéházi cigányzenét.

Az eseményekre napijegy és kombinált bérlet is kapható.

2023/06/02 - 2023/09/16