Azonnali hívás
„Felemelő érzés ezt a dalciklust végig követni” - Batta András interjú

Vannak a klasszikus zenének halhatatlan, kultikus alkotásai, mint amilyen például Franz Schubert monumentális dal-sorozata, a Téli utazás. A Winterreisét június 6-án Bretz Gábor énekli a Zene Háza Koncerttermében, s mellé Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője szegődik zongorájával, zenei navigátorként. A moderátor Batta András zenetörténész lesz, vele beszélgettünk a műről és az est részleteiről.

2023/05/24 |
Tovább

Interjúk

„Nagyon konstruktív és motivált korszakomat élem” Várdai István-interjú
2023/05/15   |  

A Bécsi Zeneakadémia csellótanszékének professzora, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, a világ nagy koncerttermeinek visszatérő vendége. Várdai István május 20-án és 21-én a Magyar Zene Házában tart kurátori hétvégét – ezen a két napon minden olyan tevékenységről képet kaphatnak az érdeklődők, amelyek a Liszt Ferenc-díjas csellóművészt foglalkoztatják.

„Kulturális kapaszkodóhálót szövünk magunk és utódaink számára”
2023/05/04   |  

Az énekmondás hagyománya a magyar és a török zenében hosszú időre nyúlik vissza – ennek igazáról mindenki meggyőződhet május 14-én a Magyar Zene Házban, két kiváló előadó, Mansur Bildik és Róka Szabolcs közös estjén. Kettejük koncertje kivételesen izgalmas találkozásnak ígérkezik, ráadásul a műsor folyamán Róka Szabolcs narrációjában barangolhatjuk be az énekmondás dimenziót. Őt kérdeztük az énekmondásról és a koncert részleteiről.

Messiaen, a madarász
2023/05/02   |   6 p

Messiaen teljes Madárkatalógusát játssza el május 13-án délután öttől a Magyar Zene Házában Borbély László zongoraművész. A mű három részletben hangzik el, és az egyes részek között a témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg a nézők Fazekas Gergely zenetörténésztől és Orbán Zoltántól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjétől. Utóbbit arról faggattuk, hogy mit keres egy ornitológus a Zene Háza koncerttermében?

"Szünetek nélküli folyamat-zene" I Holló Aurél-interjú
2023/04/28   |  

A Tabula Rasa sorozat nem titkolt célja, hogy friss zenei kifejezésmódok feltárására, műfajoktól független improvizációra, megszólalásra ösztönözze különböző zenei színterek erre nyitott képviselőit. Ezúttal az Amadindából ismerős Holló Aurél a koncepcióért felelős kurátor, és ő vezeti a kizárólag erre az alkalomra összeálló formációt, amely igazi szupergrup lesz, hiszen Grencsó István fúvós, Juhász Gábor gitáros és Lukács Miklós cimbalomművész teszi teljessé a kvartettet. Hogy mi lesz a koncert vezérelve, és miért így áll össze a formáció, arról Holló Aurél mesélt.

"A valaha komponált egyik legfontosabb zongoramű"
2023/04/20   |   6 p

Olivier Messiaen (1908-1992) egyike a klasszikus zene nagy összegzőinek: művein keresztül a komplett világegyetem szintézisére törekedett. Ennek a törekvésnek egyik legjellegzetesebb példája Madárkatalógus című monumentális zongoraciklusa, amelyet Borbély László zongoraművész jóvoltából a magyar közönség teljes egészében először a Zene Házában hallhat. A koncert apropóján szóba került, hogy miért a Madárkatalógus a zongorairodalom egyik legvirtuózabb, legkomplexebb alkotása, hogy utol lehet-e érni egy madarat a zongorán, de sok más mellett az, hogy milyen zenetörténeti és ornitológiai előadások színesítik a darab előadását.