Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Elvis-playlist / Elvis On Tour

Elvis-playlist / Elvis On Tour

2023/03/31 | 6 p

Április 11-én vetítjük Elvis Presley turnéfilmjét, az 1972-es Elvis On Tourt

Április 11-én vetítjük Elvis Presley remek turnéfilmjét, az 1972-es Elvis On Tourt a Multimédiás Könyvtár és Klubban, ehhez kedvcsináló ez a lejátszási lista, amely a szóban forgó turnélemezről is tartalmaz dalokat, de lényegében Elvis teljes karrierjét átfogja, az ötvenes évek eleji legkorábbi felvételektől, az első lemezen,  a korai klasszikusokon, az első visszatérés időszakán, a hetvenes évek eleji funkosabb dalokon, eltérő verziókon, feldolgozásokon, koncertfelvételeken, obskurusabb dalokon át a posztumusz slágerremixig. Amikor Elvis énekel, akkor nem kérdés, hogy ő a király. Ahogyan énekel, az versenyen kívül helyezi.

Ahhoz, hogy a rock and roll az ötvenes évek derekán elindulhasson világhódító útjára, szüksége volt egy gyújtópontra, egy vezéralakra, egy univerzális ideálra, akit nem kell megosztani a felnőttekkel. Valakire, akiben testet öltött a lázadás, aki jóképű és fiatal volt. Elvis Presley, a fekete hangú fehér, az extatikus mozgású, szexuálisan vonzó új előadó, már megjelenésével, hajviseletével, öltözködésével, előadói stílusával is csupa olyat ígért, amire a fiatalok régóta vágytak. A tíz év kihagyás után a színpadra visszatérő, attól kezdve rendszeresen turnézó Királyt az 1972-es amerikai koncertkörútjára kísérhetjük el, belesve a kulisszák mögé is. A filmet követő előadáson Bihari Balázs beszélget Novai Gáborral (Dolly Roll).

Rock movies – popkulturális külföldi filmek Magyarországon #6

A beat, a rock vagy a rock and roll nemcsak zeneként került jókora fáziskéséssel Magyarországra, de a popkultúrához kapcsolódó külföldi filmeket is lényeges csúszással mutatták be a hazai mozikban. Rosszabb esetben el sem jutottak oda. A Magyar Zene Háza újabb sorozatában szereplő, kultikussá váló alkotások sem kivételek ez alól: így Prince önéletrajzi ihletésű alkotása, a Purple Rain (Bíboreső), a kisebbségi kultúrát a többségi társadalomba elvivő Elvis Presley 1972-es dokumentumfilmje, az Elvis On Tour (Elvis turnén), illetve Roger Waters emblematikus 1982-es mozija, a Pink Floyd: The Wall (A Fal). A vetítések előtt egy-egy meghívott kultúrtörténész mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig egy, az adott produkcióhoz kötődő szereplő segítségével tekinthetünk be a kulisszák mögé.

2023/04/11 18:00
Multimédiás Könyvtár & Klub