Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
GLASSIFICATION.HU kiállítás az Előcsarnokban

GLASSIFICATION.HU kiállítás az Előcsarnokban

2023/06/26 | 6 p

Kortárs Magyar Üvegművészeti utazókiállítás a Zene Házában

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett, a GLASSIFICATION.HU Kortárs Magyar Üvegművészeti utazókiállítás ünnepélyes megnyitójára 2023. június 28-án szerdán, 17 órakor kerül sor a Magyar Zene Házába.

Közel két évtized telt el azóta, hogy a kortárs magyar üvegművészet eredményeit egy utazó kiállítás formájában megismerhette Európa. Azóta csoportos kiállítás formájában nem volt körúton a magyar üveg, holott bővelkedik a nemzetközileg is párbeszédképes eredményekben, nagy presztízsű díjakban és számos állami vagy privát múzeum, valamint gyűjtemény emelte be magyar üvegművészek munkáit az állandó kollekciójába. A kortárs magyar üveg, bár néhány tucat aktív alkotóról beszélünk, jelenleg is a világ élvonalában van. Magyarország mindezidáig mégsem tette kulturális identitásának részévé az üvegművészetében rejlő lehetőségeket. Ezt a hiányt pótolja elsőként a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezése, a két évre tervezett, egyedülálló utazókiállítása, amely 2023-2025 között közel tizenöt rangos helyszínre jut majd el. A magyar bemutatót két európai fesztiválon való exkluzív részvétel követi. Szeptemberben a The Venice Glass Week, októberben pedig a szófiai International Biennale of Glass hivatalos programsorozatának részeként mutatkozik be a Glassification.hu.

A tárlat anyagában olyan bravúrdarabok, múzeumi szintű üvegszobrok szerepelnek, amelyek mind a laikus, mind a szakmai befogadó számára „hűha” élményt nyújtanak. A húsz, erre az alkalomra készült műtárgy esztétikai értékeiben és technológiai kvalitásaiban egyaránt világszínvonalú. Olyan egyedülálló, régi és új manufakturális technikák húzódnak meg mögöttük, amelyeknek magyar mestereik gyakran a világon egyedüli képviselői.

Négy művészgeneráció tíz alkotóját kértük fel, hogy a Glassification.hu kiállításra készítsenek nagy absztrakciós szintű műalkotásokat. A kiállítók a kortárs magyar üvegre jellemző technológiai sokféleséget képviselik. A művészi színvonal garanciája, hogy ezek az alkotók, bár vannak köztük fiatalok is, összesen több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és csak a mai napig több mint negyven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben. Az utazókiállítás címének alapja egy ritkán használt angol főnév, a glassification, amely üveggé alakítást jelent. A kifejezés jól lefedi a témát: az alkotói gondolat üvegre váltását. Ugyanakkor hangzásánál fogva behozza a népszerű gamification angol szót is, utalva az üvegben rejlő kimeríthetetlen lehetőségre és az anyaggal való játékra. A .hu utótag a mai digitális érában való működést sugallja, és a címet Magyarországhoz köti.

A kiállítást Lengyel Miklós helyettes államtitkár nyitja meg. Beszédet mond Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója és Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.

A megnyitó keretében hirdetjük ki a kiállítás kísérőzenéjére kiírt pályázat nyertesét is. Az ünnepélyes megnyitót követően szeretettel látjuk a kurátor, Halasi Rita Mária tárlatvezetésén. A kiállítás július 10-én, 18 óráig látogatható a Zene Háza Előcsarnokában.

Kiállítók:
Gaál Endre
Lukácsi László
Edőcs Márta
Darabos Anita
Borkovics Péter
László Kyra
Bihari Kristóf
Sipos Balázs 
Bősze Eszter
Varga Gyöngyvér Amala

Szervező
Külgazdasági és Külügyminisztérium / Pallos Kinga

Kurátor
Halasi Rita Mária

Szakmai együttműködő partner
Magyar Üvegművészek Társasága

Szakmai szponzor
Rákosy Glass

Kiállítás design
De_FORM, Boldizsár Tamás

Videó
Varga Koritár Attila

Zene
Máthé Ágnes Klára

Fotó 
Győrfi Viktória

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tisztelettel meghívja Önt a GLASSIFICATION.HU Kortárs Magyar Üvegművészeti utazókiállítás ünnepélyes megnyitójára 2023. június 28-án szerdán, 17 órára, a Magyar Zene Házába. A kiállítást Lengyel Miklós helyettes államtitkár nyitja meg. Beszédet mond Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója és Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. A megnyitó keretében hirdetjük ki a kiállítás kísérőzenéjére kiírt pályázat nyertesét is. Az ünnepélyes megnyitót követően szeretettel látjuk a kurátor, Halasi Rita Mária tárlatvezetésén. Kiállítók: Gaál Endre, Lukácsi László, Edőcs Márta, Darabos Anita, Borkovics Péter, László Kyra, Bihari Kristóf, Sipos Balázs, Bősze Eszter, Varga Gyöngyvér Amala

2023/06/28 17:00
Előcsarnok