Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás
Hozd magad dél-amerikai fesztiválhangulatba a Los Orangutanes frontemberének cumbia-kedvenceivel!

Hozd magad dél-amerikai fesztiválhangulatba a Los Orangutanes frontemberének cumbia-kedvenceivel!

2023/06/27 | 6 p

Tabeira Iván, a Los Orangutanes frontembere – és nem mellesleg a Zene Háza munkatársa – az egyik főszereplő lesz formációjával a július 15-16-i Távoli kultúrák fesztiválja – Dél-Amerika kétnapos eseményen a Magyar Zene Házában. A minifesztre – ahol sokan mások mellett fellép még a perui Los Wembler’s és a kolumbiai Cimarrón is – nem is lehetne jobban kezdeni a hangolódást, mint az autentikus cumbia hazai helytartójának, a Los Orangutenes szupergrup énekesének a kedvenc dalai közül néhánnyal. Kolumbiai és mexikói gyökerű felhőtlen jó kedv – és Iván kommentárjaiból még tanulhatunk is műfaj történetéről!

 

Los Orangutanes: Arroz con coco
Elsőnek a mi feldolgozásunkat ajánlanám, az Arroz con coco címűt, mert élő felvétel, és hűen adja vissza azt a hangulatot, amit mi, a Los Orangutanes képviselünk. Felhőtlen jó kedvre, táncra, boldogságra törekszünk, és a cumbia olyan műfaj, amellyel ezt könnyedén elérhetjük.

 

Los Tigrillos: Bailame
Mexikótól a Tűzföldig, minden országnak megvan a maga cumbiája, és egyik kedvencem a mexikói. Jellemző, hogy helyi hangszerekkel tarkítják a műfajt, így Mexikóban mariachi hangszerekkel is.

 

Celso Piña: El Porro Magangueleño
Maradjunk még egy kicsit Mexikónál, és az egyik legendánál: Celso Piña, aki azért egyik kedvencem, mert nagyon kortársi volt, amit csinált és bátran ötvözte akár repperekkel a cumbia zenéjét. Klasszikus tangóharmonikás mexikói cumbia, sok fúvóssal. Ezt a számát mi is játsszuk.

 

Gabriel Romero: Mango Chupa
És akkor kanyarodjunk rá a cumbia hazájára, Kolumbiára, ahonnan elindult ez a műfaj világhódító útjára. Gabriel Romero Mango Chupa című számát mi is játsszuk. A 40-es évektől egyre inkább elterjedt, és közkedvelté vált a cumbia műfaja, főleg azért, mert az akkor népszerű, főleg fúvós, nagy zenekarok, elkezdtek cumbia számokat feldolgozni, és írni. Ennek a nagyzenekari öröksége, ez a fantasztikus aranzsokkal díszitett, már modernek mondható szám a 70-es évekből.

 

Mr. Vallenato: Reina Latina
Reina Latina. Azon kívül, hogy játsszuk, azért választom ezt a számot, mert szövegében is képviseli az egységre való törekvést Latin-Amerikában, ami szinte csak a zenében, pontosabban, a cumbián keresztül valósulhatott meg. A Latin Királynő a cumbia, mint a szám címe is állítja.