Azonnali hívás
Próbáld ki a Kreatív Hangterünket!

Próbáld ki a Kreatív Hangterünket!

2022/05/16 | 8 perc

Újabb különleges interaktív kiállítótérrel gazdagodott a Magyar Zene Háza

Játék a hangokkal, sokfelől megközelítve, sokfelé kitekintve, körüljárva, belemászva, szétszedve és összerakva. Hogyan jön létre? Mivel irányítható? Milyen jellemzői vannak? Milyen összefüggései vannak a fénnyel, a térrel vagy az idővel? Milyen élményt nyújt neked? Minderre megtalálhatod a választ ebben a térben. 

Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér. A szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatja magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy rögzítheti első hangfelvételét a Kreatív Hangstúdióban, létrehozhat négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon, vagy megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak. A Magyar Zene Háza célja, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát. A Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című nagysikerű állandó kiállítás mellett a most megnyíló Kreatív Hangtér egy újabb állomás a zene világa felfedezésének izgalmas útján. A történelmi ismeretek, a zenei sokszínűség megismerése után, a Ház a zenélés, a közösségi élmény varázsát kínálja a látogatóknak.

A Kreatív Hangtérben zenei előképzettség nélkül bárki megtapasztalhatja hogyan jönnek létre a hangok, és mitől lesz egyszerű hangok sorából zene. „A Kreatív Hangtér afféle zenei csodák palotája” – nyitotta meg Batta András a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az új kiállítást. „Nem titkolt vágyunk volt, egy olyan inspiráló tér létrehozása, ahol a látogatók saját élményeiken keresztül kedvet kaphatnak a zenéléshez. Hiszen erről szól a Magyar Zene Háza is, zenetörténeti kiállításunkkal, felnőtteknek és gyerekeknek szóló zenepedagógiai- és ismeretterjesztő programjainkkal, valamint élőzenei koncertjeinkkel a zene sokszínűségét szeretnénk megismertetni a látogatókkal.”

A most nyíló Kreatív Hangtér nyolc installációja korcsoportól függetlenül mindenki számára nyitott. Kisebbeknek is élvezetes játék a HANGolyópálya, ahol a látogatók építhetik meg a golyók zenei útvonalát, a legurított golyók pedig csilingelő dallamokat keltenek életre. A Ritmushajtányon, a gigantikus zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú ritmuskompozíciókat lehet létrehozni, melyek egy vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestővel énekelve, vagy zongorázva a hangok segítségével színes formák kelnek életre, melyeket egy holoventilátor jelenít meg.

Akár felnőttek számára is izgalmas játszótér a Kreatív Stúdió, ahol vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, de kipróbálhatja magát énekesként is. A gyakorlást követően a rögtönzött együttes elkészítheti első közös hangfelvételét is a stúdióban.

A Kreatív Hangtér koncepciójának véglegesítésekor sok inspirációt merítettünk Ligeti György munkásságából. Ligeti sokat gondolkozott azon, hogy miként lehetne az orgona hangját vezérelhetően megszólaltatni, és más hangszerekkel együtt zenekarként bemutatni – mesélte Horn Márton intézményigazgató a kreatív tervezés több éven át tartó folyamatáról. „Az Orchestrion installációban szereplő orgona nem csupán egy hangszer, hanem egy olyan egyedülálló tervezés, melyben Ligeti álma is megvalósíthatóvá válik majd” – tett hozzá.

Köszöntőbeszédében Horn Márton gratulált a tér alkotóinak a munkához. Az installációk koncepcióterveinek megvalósulását Váczi Dániel mint karmester, felügyelte, a Kreatív Hangtérben látható egyedülálló hangszereket, hangképző installációkat Váczi Dániellel együtt a Medence Csoport és egy több, mint 30 fős csapat hozta létre.

Nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációval várja a látogatókat a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér. A szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatja magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy rögzítheti első hangfelvételét a Kreatív Hangstúdióban, létrehozhat négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon, vagy megcsodálhatja, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak.

A Magyar Zene Háza célja, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát. A Hangdimenziók – zenei utazások térben és időben című nagysikerű állandó kiállítás mellett a most megnyíló Kreatív Hangtér egy újabb állomás a zene világa felfedezésének izgalmas útján. A történelmi ismeretek, a zenei sokszínűség megismerése után, a Ház a zenélés, a közösségi élmény varázsát kínálja a látogatóknak.

2022/05/17 10:00
Kreatív Hangtér