Azonnali hívás
„Semmilyen képzettséget nem igényel, a hároméves kisfiam úgy hívja, hogy dützen dützen”

„Semmilyen képzettséget nem igényel, a hároméves kisfiam úgy hívja, hogy dützen dützen”

2022/06/02 | 7 perc

Bubnó Lőrinc - Nomique interjú

Szerző: Dömötör Endre

Szerdán, június 8-án folytatódik az „Alkoss zenét!” felkiáltással működő Nomique sikerélmény-orientált elektronikus zenei workshop.

Hogy mi is ez, arról Bubnó Lőrinc, a Szent Efrém Férfikar társművészeti vezetője és énekese mesél, aki a Horányi Juli által alapított YOULÏ projekt dalszerzőjeként is ismert és Nomique néven live-looping videókkal jelentkezik az online-térben.

Mi az a Nomique workshop? Mit tapasztalhat meg az, aki részt vesz benne?

A Nomique a "művésznevem", ezen a néven indítottam egy "one man show" jellegű live-looping projektet. Aki részt vesz a workshopomon, az velem és a többiekkel közösen alkot meg egy dalt – szinte mindent a résztvevők találnak ki, én csak ötleteket, inspirációt adok egy-egy hangszínnel, vagy előre bekészített akkordkörrel. Szinte a nulláról építünk fel közösen egy zenei ötletet, amiből egy teljes dal is kikerekedhet.

Milyen szinten kell állnia a workshopon résztvevőknek az elektronikus zeneszerzésben ahhoz, hogy be tudjanak kapcsolódni?

Pont az a lényeg, hogy semmilyen képzettséget nem igényel a workshop. Az egész alapötlet abból indult, amikor a most hároméves kisfiam még babaként elkezdte nyomogatni a midi kontrollereimet otthon és láthatóan tetszettek neki a kijövő hangok. A mai napig néha felkéredzkedik az ölembe és nyomja, ő úgy hívja, hogy "dützen dützen" – mert ilyen hangot csikart ki először a dobgépből.

Mi az a live-looping? És milyen live-looping programokkal ismerkedhetnek meg a workshopolók?

Élőben játszunk fel zenei frázisokat – loopokat – amik egymásra épülve adnak ki valamilyen egybefüggő zenei anyagot. Olyan, mintha rétegenként építenénk fel egy hagymát – önmagában is szépek a héj darabjai, de mégis egyben lesz belőle zöldség. Egyébként konkrétan az Ableton nevű DAW (digital audio workstation) rendszert használjuk és összesen három különböző midi-kontrolleren lehet csavargatni a dolgokat. Illetve a bátrabbaknak van lehetősége énekelni vagy gitározni is.

Mit jelent a sikerélmény-orientáltság? A résztvevők biztosan hazavihetnek egy kész művet?

Egyrészt szoktam készíteni egy anyagot a résztvevők ötleteiből – itt van például egy erősen zanzásított darab, ami a januári worskhop zenei anyagaiból született:

De a lényeg inkább az, hogy konkrétan a workshopon is már élvezzék a résztvevők, amit csinálnak, csikarjanak ki hangokat a digitális eszközökből, inspirálódjanak egymás ötleteiből és engedjék szabadon a kreativitásukat.

Tanulhat-e a workshopból olyan is, akit nem csak az elektronikus zeneszerzés érdekel?

Abszolút, sőt! Én nem vagyok elektronikus zenei guru, sokkal inkább zenész és producer. Itt nem az a lényeg, hogy bárki mesteri szinten megtanuljon digitális eszközökkel zenét írni – két óra alatt ez nyilván nem lehetséges. Két óra arra elég, hogy szabadon, kreatívan játsszunk zenét, az én feladatom és szerepem annyi, hogy a technikai vagy zenei képzettség hiánya se akadályozzon meg senkit ebben.