Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

#1 A jazz városai: New Orleans

Minden jegy elkelt
2022/09/22
Csütörtök
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Turi Gábor

#1 A jazz városai: New Orleans

Aligha akadt muzsikus a 19-20. század fordulóján New Orleans amerikai kikötőváros Storyville-nek nevezett vigalmi negyedében, aki előre látta volna azt a hatalmas ívet, amit a bárokban, bordélyházakban, báltermekben, utcai mulatságokon született, pezsdítő ritmusú zene száz év alatt bejárt. A kultúrák ütközéséből jórészt tanulatlan zenészek ösztönös játéka révén kialakult előadási gyakorlat évtizedenként új irányokat véve előbb Amerika tánczenéjévé vált, majd egyre komolyabb, emelkedettebb művészi célokat érlelve minden kontinensen termékeny talajra talált. A Magyar Zene Háza jazztörténeti szabadegyeteme e folyamat fontos állomásaival, helyszíneivel, stílusaival és kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A jazz városai sorozat eredeti hang- és képfelvételekkel, a személyes tapasztalat hitelével mutatja be a jazz kialakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó nagyvárosok, New Orleans, Chicago, Kansas City és New York színes világát.

Előadó: Turi Gábor

A Mississippi deltájában fekvő, 350 ezer lakosú, vegyes népességű, vibráló kultúrájú New Orleans a jazz bölcsőjeként él a köztudatban, holott Amerikában nincs még egy város, ahol ennyi zenei műfaj (blues, rhythm&blues, soul, funky, cajun, zydeco, gtradicionális és modern jazz) él és virul. A 19-20. század fordulóján különféle hatásokra kialakult jazz útját olyan muzsikusok taposták ki, mint Buddy Bolden, Joe King Oliver, Jelly Roll Morton, Johnny Dodds, Kid Ory, Louis Arsmtrong. A város zenei életét az utóbbi évtizedekben Professor Longhair, Fats Domino, Dr. John, Allen Toussaint, Irma Thomas vagy a szorosabban vett jazznél maradva a Marsalis család, Terence Blanchard, Donald Harrison, Kermit Ruffins, Irvin Mayfield, Harry Connick, Jr., a Preservation Hall Jazz Band, a Dirty Dozen Brass Band révén tartja számon a világ. A New Orleans-i jazz sajátossága az érzelmi hatás, célja, hogy mindenki jól érezze magát a zene előadása és hallgatása közben. A forró dél muzsikusai ma is ápolják szoros, a ritmussal fizikai hatást gyakorló kapcsolatukat a közönséggel.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.