Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

#2 A jazz városai: Chicago

Jazz Szabadegyetem – a jazz városai
Jegyet veszek
2022/10/20
Csütörtök
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Turi Gábor

#2 A jazz városai: Chicago

Aligha akadt muzsikus a 19-20. század fordulóján New Orleans amerikai kikötőváros Storyville-nek nevezett vigalmi negyedében, aki előre látta volna azt a hatalmas ívet, amit a bárokban, bordélyházakban, báltermekben, utcai mulatságokon született, pezsdítő ritmusú zene száz év alatt bejárt. A kultúrák ütközéséből jórészt tanulatlan zenészek ösztönös játéka révén kialakult előadási gyakorlat évtizedenként új irányokat véve előbb Amerika tánczenéjévé vált, majd egyre komolyabb, emelkedettebb művészi célokat érlelve minden kontinensen termékeny talajra talált. A Magyar Zene Háza jazztörténeti szabadegyeteme e folyamat fontos állomásaival, helyszíneivel, stílusaival és kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A jazz városai sorozat eredeti hang- és képfelvételekkel, a személyes tapasztalat hitelével mutatja be a jazz kialakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó nagyvárosok, New Orleans, Chicago, Kansas City és New York színes világát.

A hadikikötőnek nyilvánított New Orleans szórakozónegyedét 1917-ben bezárták, az állás nélkül maradt zenészek a virágzó, városias Észak felé vették az irányt. Ez volt a feketék nagy áramlása a felvilágosultabb, munkát adó, ipari városokba. A szeles városba az elsők között érkezett Joe King Oliver, Freddie Keppard, Jelly Roll Morton, Johnny Dodds és Baby Dodds, majd 1922-ben Louis Armstrong. A bevándorlók sodró lendületű, újfajta ritmikai és zenei effektusokat felvonultató játéka elbűvölte Chicago közönségét. Beköszöntött a jazz aranykora, 1917 és 1928 között ez a város lett az új zene központja. A feketék játékának hatására kikristályosodott a fehérek – Jimmy McPartland, Bud Freeman, Eddie Condon, Benny Goodman, Bix Beiderbecke – szabályosabb, pallérozottabb játékmódja, ami előkészítette a szvingkorszakot. A chicagói jazz fénykorának az 1929-ben kezdődő gazdasági válság ugyan véget vetett, de a sok milliósra növekedett város azóta is jelentős szerepet tölt be az amerikai blues és jazz fejlődésében. Az AACM (a Kreatív Zene Fejlődését Támogató Egyesülés) keretében az 1960/70-es években kibontakozott kísérletező, avantgárd törekvések világraszóló hatással nyitottak utat a kifejezés és a megszólalás új formái előtt.

Előadó: Turi Gábor

Előadás nyelve: magyar

Jegyet veszek

Jegyárak

1 200 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.