world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
A gregoriántól a motettáig

A gregoriántól a motettáig

Az egyházzene megdicsőülése
Minden jegy elkelt
2022/03/13
11:00 - 12:30
Előadóterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Előadó
Tóth Árpád

A gregoriántól a motettáig

Az európai egyházzene nemcsak egy csodálatosan gazdag világ, de azért is fontos számunkra, mert a dokumentált európai zene kezdetei is ide nyúlnak vissza. A középkor templomi zenéje ráadásul olyan egységes világ, melynek hatása szinte minden nép sajátos zenéjére hatással volt. Nem volt ez másképp a magyar népzenével sem. Az egykor egész Európában jelen levő zenei univerzum dalaiba éneklünk bele, és hogy hogyan alakult ki belőle az a hihetetlen gazdag többszólamúság, mely a világ más tájain sosem alakult ki.

A többé-kevésbé egységesnek tekinthető gregorián zenei hagyomány az európai zene közös anyanyelve. Nemcsak a legrégebbi reprodukálható rétege zeneiségünknek, de kiindulópontja is a zenetörténet fejlődésének. A középkorban jelent meg az igény a dalok összegyűjtésére, mely a kottalejegyzés többszázéves fejlődését indította útjára, valamint az európai többszólamúság kifejlődésének is ez a hagyomány lett az alapja. A jól énekelhető egyszólamú zenei hagyomány lépésről-lépésre vált egyre összetettebbé és sokszínűbbé, melynek lépései gyakran évszázadokban mérhető.

Az előadásban arra teszünk kísérletet, hogy reprodukáljuk ezeket a fejlődési állomásokat, miközben nemcsak csodálatos műveket hallgatunk, de énekléssel is részt veszünk bennük. A zenei fejlődés természetes velejárójaként pedig megismerkedünk számos meglepő korai kottaformátummal is, melyek a maitól eltérő módon közelítették meg a zene lejegyzését.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 600 Ft
Elmentem a naptárba: