Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

#3 A jazz városai: Kansas City

Minden jegy elkelt
2022/11/24
Csütörtök
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Turi Gábor

#3 A jazz városai: Kansas City

Aligha akadt muzsikus a 19-20. század fordulóján New Orleans amerikai kikötőváros Storyville-nek nevezett vigalmi negyedében, aki előre látta volna azt a hatalmas ívet, amit a bárokban, bordélyházakban, báltermekben, utcai mulatságokon született, pezsdítő ritmusú zene száz év alatt bejárt. A kultúrák ütközéséből jórészt tanulatlan zenészek ösztönös játéka révén kialakult előadási gyakorlat évtizedenként új irányokat véve előbb Amerika tánczenéjévé vált, majd egyre komolyabb, emelkedettebb művészi célokat érlelve minden kontinensen termékeny talajra talált. A Magyar Zene Háza jazztörténeti szabadegyeteme e folyamat fontos állomásaival, helyszíneivel, stílusaival és kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A jazz városai sorozat eredeti hang- és képfelvételekkel, a személyes tapasztalat hitelével mutatja be a jazz kialakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó nagyvárosok, New Orleans, Chicago, Kansas City és New York színes világát.

Különleges hely a jazztérképen a közép-amerikai Kansas City. Az 1930-as években, amikor az országot a gazdasági válság és az alkoholtilalom sújtotta, egy Tom Pendergast nevű korrupt polgármester a marha- és gabonakereskedelemre alapozva fittyet hányt a szigorításokra,és a várost a szórakozás és a zene központjává tette. Virágzott az éjszakai élet, egymást érték a zugkimérések, a bárok és a mulatók; legalább százhatvanat tartottak számon a helybéliek. A környék földrajzi elszigeteltsége miatt kevésbé érvényesült a faji megkülönböztetés, ami jó talajt kínált a jazznek. Közép- és Délnyugatról özönlöttek ide a muzsikusok. Count Basie, Mary Lou Williams, Lester Young, Andy Kirk, Jay McShann épp úgy a város nevezetességei közé tartozik, mint Jimmy Rushing, Ben Webster és Charlie Parker. A mámoros éjszakai élet a feszes New Orleans-i és chicagói zenével szemben oldottabb, kötetlenebb játékmódot tett lehetővé, amiben emlékezetes szerepet játszottak a hajnalig tartó hangszeres párbajok, a végkimerülésig folyó rögtönzések. Ahogyan azt Robert Altman rendező Kansas City című filmjében olyan élethűen rekonstruálta.

Előadó: Turi Gábor

Előadás nyelve: magyar

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 200 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.