Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

#4 A jazz városai: New York

Jazz Szabadegyetem – a jazz városai
Minden jegy elkelt
2022/12/15
Csütörtök
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Turi Gábor

#4 A jazz városai: New York

Aligha akadt muzsikus a 19-20. század fordulóján New Orleans amerikai kikötőváros Storyville-nek nevezett vigalmi negyedében, aki előre látta volna azt a hatalmas ívet, amit a bárokban, bordélyházakban, báltermekben, utcai mulatságokon született, pezsdítő ritmusú zene száz év alatt bejárt. A kultúrák ütközéséből jórészt tanulatlan zenészek ösztönös játéka révén kialakult előadási gyakorlat évtizedenként új irányokat véve előbb Amerika tánczenéjévé vált, majd egyre komolyabb, emelkedettebb művészi célokat érlelve minden kontinensen termékeny talajra talált. A Magyar Zene Háza jazztörténeti szabadegyeteme e folyamat fontos állomásaival, helyszíneivel, stílusaival és kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A jazz városai sorozat eredeti hang- és képfelvételekkel, a személyes tapasztalat hitelével mutatja be a jazz kialakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó nagyvárosok, New Orleans, Chicago, Kansas City és New York színes világát.

Nincs még egy hely a világon, ahol jazzmuzsikusok, klubok, koncerttermek, kiadók, szerkesztőségek, lemezboltok olyan számban és sűrűségben fordulnának elő, mint New Yorkban. Mindig akadnak helyek, ahol világsztárok játszanak, és a nevenincs pincékben is olyan zenészekbe bukik a látogató, hogy képtelen ellenállni a marasztaló hangoknak. A manhattani jazz első központja az 1920-30-as években a feketék lakta Harlem volt, ahol olyan muzsikusok vonzották a közönséget, mint Chick Webb, Fletcher Henderson, Lionel Hampton, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday. A modern bebop stílus nyelvét az 1940-es években a Minton bár kötetlen éjszakai zenéléseiben formálta ki Charlie Parker, Dizzy Gillespie és Thelonious Monk. A központ idővel délebbre, az 52. utca klubjaiba tevődött át, majd az ’50-es-60-as években a fehér értelmiségiek által kultivált Greenwich Village lett a gyújtópont. Az új zenéket a ’80-90-es években a félsziget déli részén található egykori szövőgyár, a Knitting Factory dajkálta. Akár itt, akár ott, New York az a város, ahol a jazz apraja és nagyja tömörül, ahol a mítosz a mindennapok valóságaként élhető meg.

Előadó: Turi Gábor

Előadás nyelve: magyar

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 200 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.