world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Korszak, műfaj és zseni születőben

Korszak, műfaj és zseni születőben

Minden jegy elkelt
2022/04/03
11:00 - 12:30
Előadóterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Előadó
Tóth Árpád

Korszak, műfaj és zseni születőben

Az opera nemcsak a zenetörténet, de talán az európai kultúrtörténet egyik legnagyobb teljesítménye. Olyan összművészeti megnyilatkozás, melyben bámulatos módon találkozik a legtöbb művészeti ág. Létrejötte nemcsak egy műfaj, de egy korszak hajnala is volt egyben, és talán sosem lett volna olyan sikeres, ha nem Monteverdi, a zenetörténet egyik legnagyobb mestere bábáskodik megszületésénél. Figyeljük meg közelről ezt az izgalmas történelmi pillanatot!

Claudio Monteverdi nagyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte egymaga jelenti a reneszánsz és a barokk zene közti átmenetet. Első operája, az Orfeo bemutatója jelenti a barokk zene kezdetét, három fennmaradt operája pedig máig rendszeresen szólal meg színpadon. Mi a titka? Hogyan vizionált többórás színpadi zeneműveket abban az időben, amikor lényegében 7-8 percnél hosszabb művek alig léteztek? Mi mindent talált ki egymaga, melyet azóta sem csinált senki jobban? Milyen jellemekre ismerünk szólamaiban és milyen felejthetetlen szépségű dallamokat komponált hősei számára? Az örökérvényű Orfeo és a démoni hangvételű Poppea megkoronázása zenei részleteibe beleénekelve fedezzük fel Monteverdi hihetetlen egyszerűségét és sokszínűségét.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 600 Ft
Elmentem a naptárba: