world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Ligeti György csodálatos világa

Ligeti György csodálatos világa

Jegyet veszek
2022/06/19
11:00 - 12:30
Előadóterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Tóth Árpád

Ligeti György csodálatos világa

Bartók, Kodály és Dohnányi zenei triásza után pár évtizeddel ismét világhírű magyar zeneszerző generáció bontakozott ki, melynek egyik legnagyobb alakja Ligeti György volt. Az élete nagy részében külföldön alkotó zeneszerző életművét nem múló kísérletezési kedv, rendkívüli szín- és formagazdagság, és ezzel egy igen sajátos életmű jellemzi. Korai vokális művei még a nagy magyar elődök hatását mutatják bár, mégis sejthető belőlük a későbbi érett szerző rendhagyó zenei látásmódja. Énekeljünk közösen korai műveiből, s csodálkozzunk rá, hogyan köszönnek vissza későbbi kompozícióiban zenei ötletei!

Bár Ligeti György egyedi zenei világa 56-os emigrálása után bontakozott ki, korai műveit máig előszeretettel éneklik itthon és a nagyvilágban. Annak ellenére, hogy e művek színvonala és sajátos színezete túlmutat kortársain, maga Ligeti nem szívlelte e korai darabokat. Mi most mégis elővesszük őket, hogy témaválasztásain keresztül megismerhessük e viharos történelmi időszakban elszenvedett személyes tragédiáját. Még Magyarországon született kompozíciói kulcsként szolgálnak majd olyan zeneművek befogadásában, melyek meghallgatása sok zeneértő számára is kihívást jelentenek. És hogy hogyan jutunk el a Pletykázó asszonyoktól a Lux Aeternáig, vagy egy népdalfeldolgozástól a 100 metronómra írt szimfonikus költeményig? Ezt csak az tudja meg, aki eljön közösen felfedezni Ligeti György különleges zenei világát.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 600 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: