Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

#7 Csillogó fekete lemezeken (A születő sztáripar)

Rock and Roll Szabadegyetem – Jávorszky Béla Szilárd előadása
Minden jegy elkelt
2022/10/05
Szerda
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Rock
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Jávorszky Béla Szilárd

#7 Csillogó fekete lemezeken (A születő sztáripar)

A rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

A rock and roll első nagy sztárjai legsikeresebb számaikat 1955 és 1958 között írták, illetve énekelték lemezre. Ez a négy év a rock and roll virágkora, a rock első aranykora. A nagy megkövezések és a szentté avatások időszaka. Diadalút, sikersorozat, botrányok, tömeghisztéria. A kiadói műhelyekben – melyeket ettől kezdve nyugodtan nevezhetünk slágergyáraknak – hozzá is láttak az évi csaknem 10 milliárdos költési potenciállal rendelkező tinédzser célcsoport kiaknázásához A sztár- és slágercsinálás gépezete 1957-tól maximális fordulatszámon pörgött. A rock and rollt és előadóit ért folyamatos támadások ellenére a zeneiparban 1955-től látványos prosperitás kezdődött. A kislemez eladások egyetlen év alatt 277 millióról 377 millióra nőttek, s a következő években ezeket a számokat a piac újabb százezrekkel fejelte meg. Minden gáncsoskodás ellenére a lemezeladások a rock and roll korszak előtti 213 millióról 1959-re 603 millióra emelkedtek.

 

Tartalom:

A modernizált Tin Pan Alley: Brill Building, a slágergyár

• A korszak legjobb slágerszerzői

• Naplemente – A rockabilly kifutása

• Elvis elhagyja a helyszínt

• Botrányok és tragédiák: Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry, Buddy Holly, James Dean

• American Bandstand, Ed Sullivan, Top 40, Your Hit Parade

• Sete-suta Elvis és az amerikai libidó

• Táncversenyek, rajongói klubok, roadshow-k

• Tinisztárok futószalagon: Pat Boone, Neil Sedaka, Fabian, Frankie Avalon, Connie Francis, Brenda Lee, Paul Anka

• Tinédzserpartik és táncdivatok, a tömegtársadalom háttérzenéje

• Az új tini mennyország: a lázadás piacosítása

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 200 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: