Azonnali hívás
#8 A média mágiája

#8 A média mágiája

Rock and Roll Szabadegyetem – Jávorszky Béla Szilárd előadása
Minden jegy elkelt
2022/11/02
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Pop
Rock
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Jávorszky Béla Szilárd

#8 A média mágiája

A rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

A rhythm and blues és a country and western előadói csupán helyi sztárok lehettek. A lokális kiadók által készített lemezeket az adott városban, vagy annak környékén megpróbálták eladni, kis klubokban szerveztek koncerteket, esetleg rövid turnéra indultak. A szegregáció által megosztott piac amúgy is rendkívül megosztott volt. Az ötvenes évek második felében azonban új szereplő lépett be a rock and roll piacra: az országos tévéállomások. Az American Bandstand vagy az Ed Sullivan Show nem csak a lemezipart és a sztárgyártást pörgette fel, de segített tompítani a társadalmi előítéleteket is. Az American Bandstand – a zenei, piaci és szociális politikai szempont mellett – társadalompolitikai szempontból is úttörő jelentőségű volt. Dick Clark ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a pop és rock and roll lemezek jelentős részét készítő fekete előadók is megjelenhessenek: nála Buddy Holly éppúgy szerepelhetett a programban, mint James Brown. Műsorának átütő sikere ahhoz is nagymértékben hozzájárult, hogy a rock and roll az ötvenes évek végére – legnagyobb bálványaival együtt – társadalmilag elfogadott jelenséggé vált, s az egymást követő múló divatok mellett a továbbiakban megkezdődhetett a hatvanas évektől értékeinek, legfontosabb alkotásainak és alkotóinak beépülése az amerikai kultúrába. És ahogy Dick Clark, úgyhogy a korszak másik kulcsszereplője, véleményformáló ereje, Ed Sullivan televíziós show-műsorába is, aki bekerült és sikert aratott, valóban sztárnak mondhatta magát.

 

Tartalom

• American Bandstand, Ed Sullivan, Top 40, Your Hit Parade

• Sete-suta Elvis és az amerikai libidó

• Táncversenyek, rajongói klubok, roadshow-k

• Tinisztárok futószalagon: Pat Boone, Neil Sedaka, Fabian, Frankie Avalon, Connie Francis, Brenda Lee, Paul Anka

• Tinédzserpartik és táncdivatok, a tömegtársadalom háttérzenéje

• Az új tini mennyország: a lázadás piacosítása

 

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 200 Ft
Elmentem a naptárba: