Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

#9 A rock and roll alkonya

Rock and Roll Szabadegyetem – Jávorszky Béla Szilárd előadása
Jegyet veszek
2022/12/07
Szerda
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Ismeretterjesztés
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Pop
Rock
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Jávorszky Béla Szilárd

#9 A rock and roll alkonya

A rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

A rock and roll történetének egyik fekete napja 1959. február 3.: Buddy Holly és másik két reményteli rock and roll sztár ekkor lelte halálát egy repülőgép balesetben. Ezzel nemcsak szimbolikusan, de konkrétan is lezáródott a rock and roll nagy korszaka.: Holly halála egybeesett több rock and roll sztár tragédiájával, kényszerű vagy önkéntes visszavonulásával. Sokan közülük nehezen tudták feldolgozni, hogy szinte hetek-hónapok alatt lettek tányérmosóból, gyapotszedő alkalmi munkásból, bárzongoristából, fodrászból milliomos szupersztárok. 1956 után ezért – a szédületes emelkedést követően – szinte valamennyiük karrierje váratlan fordulatot vett: életüket, pályafutásukat botrányok és tragédiák tették tönkre. Megtérés, bigámia, megrontás.

 

Tartalom

Botrányok és tragédiák: Jerry Lee Lewis, Little Richard, Chuck Berry, Buddy Holly, James Dean

• Pénzért vett sikerek: a payola-botrány

• Tisztogatások: Az utolsó dalt a halál játssza

• Elvis visszatér – egy korszak véget ér

 

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 200 Ft
Elmentem a naptárba: