Azonnali hívás
SOLD-OUT - A Beatles színe és fonákja

SOLD-OUT - A Beatles színe és fonákja

Rock and Roll Szabadegyetem #13 – Jávorszky Béla Szilárd előadása
Minden jegy elkelt
2023/04/05
Szerda
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Rock
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Jávorszky Béla Szilárd

SOLD-OUT - A Beatles színe és fonákja

A Time magazin szerint a Beatles volt a „modern populáris kultúra legkreatívabb alkotója”. Jelentőségét Leonard Bernstein Bachhoz és Beethovenhez hasonlította. Ők jegyzik az elmúlt hatvan esztendő legtöbb listavezető dalát és legtöbb listavezető albumát. Paul McCartney és John Lennon a poptörténelem legsikeresebb dalszerzői, közösen kereken huszonöt number one számot írtak. S bár a Beatles kapcsán a nagyközönség elsősorban a korszakos slágerekre emlékszik szívesen, a liverpooli kvartett az évtized második felében gyakorta és bátran kísérletezett is.

 

Rock and Roll Szabadegyetem

 

Ahogy az Egyesül Államokban is a „vidéki” nagyvárosokban (Nashville, Memphis, New Orleans, Detroit) született meg a rock and roll, hasonlóképpen Angliában is a „vidéki” nagy iparvárosokból (Liverpool, Manchester, Newcastle, Birmingham) indult hódító útjára az új zene. Mindenekelőtt Liverpoolból, a legnagyobb északi kikötővárosban, mely hangulatával, lakóinak kevert faji összetételével, társadalmi, szociális feszültségeivel leginkább emlékeztetett az amerikai Dél városaira. Majd nem sokkal később az amerikai rock and roll brit változata, a beat fokozatosan átírta nemcsak a szigetország, hanem az európai kontinens populáris zenéjének történetét is.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Rocktörténeti előadássorozat a bluestól Elvisen át az ötvenes évek alkonyáig

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program: Rock and Roll Szabadegyetem címmel. A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe. E sorozat második évadjában az Elvistől a rock and roll ötvenes évek évig alkonyáig terjedő időszak társadalmi, kulturális és zenei történéseit vesszük górcső alá.

Előadó: Jávorszky Béla Szilárd

Előadás nyelve: magyar

2022/02/02 - 2023/06/07