Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

A jazz nagy egyéniségei #5 – Thelonious Monk

Jazz Szabadegyetem #9 – Turi Gábor előadása
Jegyet veszek
2024/02/15
Csütörtök
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Ismeretterjesztés
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Turi Gábor

A jazz nagy egyéniségei #5 – Thelonious Monk

Hogyan lesz egy kívülállónak tekintett, excentrikus muzsikusból a modern jazz vezéralakja? Thelonious Monk (1917-1982) zongoristát, zeneszerzőt életében is, halála után is sokan őrültnek tartották; zárkózott magatartása, öntörvényű viselkedése, különc öltözködése nehezítette személyiségének megfejtését, szögletes, gyakran disszonáns, szaggatott ritmikájú zenéje megosztotta a közönséget. Mégis, nemzedékekre gyakorolt hatást, az utókor az amerikai zene legeredetibb muzsikusai között tartja számon. Oroszlánrésze volt a bebop stílus kimunkálásában, kitűnő lemezek sokaságát készítette, olyan jeles hangszeresekkel játszott, mint Charlie Parker, Sonny Rollins, John Coltrane szaxofonosok, Dizzy Gillespie trombitás, Art Blakey és Max Roach ütőhangszeresek. Számtalan szerzeménye, így a Round Midnight, a Well You Needn’t, a Straight, No Chaser, az Epistrophy bevonult a jazz aranykönyvébe. Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme 2024 tavaszán A jazz nagy egyéniségeit bemutató sorozattal folytatódik, első alkalommal Thelonious Monk életművével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Vannak közkeletű, bevett toposzok, mint „a rögtönzés zenéje”, „a XX. század népzenéje”, „ritmikus improvizatív zene”, „a szabadság zenéje” – de mindnél jellemzőbb az, hogy a jazz az előadók zenéje. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana. Úgy tartják, a hang vagy a hangszer – ami esetenként a zenekar is lehet – a muzsikus meg¬hosszabbítása: személyisége tónusában, játékmódjában, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. A legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását.

Az őszi etapban Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker életével és zenéjével, a téli-tavaszi szériában Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Charles Min¬gus és Wynton Marsalis művészetével ismerkedhetnek meg az érdek-lődők. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadá¬sok megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: