Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - A jazz nagy egyéniségei #6 – Miles Davis

Jazz Szabadegyetem #10 – Turi Gábor előadása
Minden jegy elkelt
2024/03/14
Csütörtök
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Ismeretterjesztés
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Turi Gábor

TELTHÁZ - A jazz nagy egyéniségei #6 – Miles Davis

Az amerikai fekete középosztályba született Miles Dewey Davis trombitást (1926-1991) East St. Louis blues-környezete és New York lüktető éjszakai élete vonzotta az improvizatív zenéhez, hogy aztán a jazz stílusteremtő, önmagát mindig megújítani képes egyéniségévé váljon. A fehérek uralta, konzumfogyasztásra berendezkedett Amerikában kisebbségi, kreatív zene képviselőjének tekintette magát. Életének különböző szakaszaiban új és új elképzelésekkel, módszerekkel rukkolt elő, talán az ő váltásai gyakorolták világszerte a legnagyobb hatást a jazz fejlődésére. Így vált az 1940-es évek végén a hűvösen intellektuális cool stílus egyik megteremtőjévé, így születtek meg fátyolos, lírai trombitaszólói Gil Evans nagyzenekari hangszereléseire az ’50-es években, így jutott el a modális játékmóddal a harmóniai absztrakció magas fokára híres kvintettjével a ’60-as években, s így lett a jazz-rock úttörője a ’70-es években. Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme a jazz nagy egyéniségeit bemutató sorozat második tavaszi estjén Miles Davis gazdag életművébe vezeti be az érdeklődőket.

 A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Vannak közkeletű, bevett toposzok, mint „a rögtönzés zenéje”, „a XX. század népzenéje”, „ritmikus improvizatív zene”„a szabadság zenéje” – de mindnél jellemzőbb az, hogy a jazz az előadók zenéje. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana. Úgy tartják, a hang vagy a hangszer – ami esetenként a zenekar is lehet – a muzsikus meg¬hosszabbítása: személyisége tónusában, játékmódjában, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. A legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását.

Az őszi etapban Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker életével és zenéjével, a téli-tavaszi szériában Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Charles Min¬gus és Wynton Marsalis művészetével ismerkedhetnek meg az érdek-lődők. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadá¬sok megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: