Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - A jazz nagy egyéniségei #7 – John Coltrane

Jazz Szabadegyetem #11 – Turi Gábor előadása
Minden jegy elkelt
2024/04/18
Csütörtök
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Ismeretterjesztés
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Turi Gábor
szaxofon
Tóth Viktor

TELTHÁZ - A jazz nagy egyéniségei #7 – John Coltrane

John Coltrane (1926-1967) nem akármilyen pályát járt be, amíg szenvedélyes kísérletezései során eljutott a free, azaz a szabad jazz világába. Kitűnő iskolát végzett: játszott többek között Dizzy Gillespie, Johhnny Hodges, Thelonious Monk és Miles Davis együtteseiben. Egy lelki élmény hatására sikerrel lekűzdötte a jazzmuzsikusokat (is) veszélyeztető alkohol- és kábítószer-függőséget, és élete utolsó évtizedében egyre magasabb zenei csúcsokat célzott meg. Mély vallásos érzülettől áthatott, kozmikus dimenziókba hatoló játéka a kifejezés lehetőségeit kutatta; a zene iránti alázata, elkötelezettsége, technikai felkészültsége és töretlen útkereső hajlama a jazztörténet kiemelkedő személyiségévé avatta. Szaxofonjának átható, erőteljes tónusa, a magas regiszterekben emberi sikoltássá torzuló hangjai, szenvedélyes játékmódja, sodró lendületű, hosszú rögtönzései új előadói és befogadói mértéket szabtak a zenében. Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme a jazz nagy egyéniségeit bemutató sorozat harmadik tavaszi estjén John Coltrane zenéjével ismerteti meg az érdeklődőket.

 

 A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Vannak közkeletű, bevett toposzok, mint „a rögtönzés zenéje”, „a XX. század népzenéje”, „ritmikus improvizatív zene”„a szabadság zenéje” – de mindnél jellemzőbb az, hogy a jazz az előadók zenéje. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana. Úgy tartják, a hang vagy a hangszer – ami esetenként a zenekar is lehet – a muzsikus meg¬hosszabbítása: személyisége tónusában, játékmódjában, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. A legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását.

Az őszi etapban Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker életével és zenéjével, a téli-tavaszi szériában Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Charles Min¬gus és Wynton Marsalis művészetével ismerkedhetnek meg az érdek-lődők. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadá¬sok megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: