Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - A jazz nagy egyéniségei #8 – Ella Fitzgerald

Jazz Szabadegyetem #12 – Turi Gábor előadása
Minden jegy elkelt
2024/05/16
Csütörtök
19:00 - 20:30
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Ismeretterjesztés
Könyvtári esemény
Programsorozat
Műfaj:
Interaktív
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Turi Gábor

TELTHÁZ - A jazz nagy egyéniségei #8 – Ella Fitzgerald

Vannak, akik Billie Holidayre szavaznak, mások őt tekintik a jazz legnagyobb, legismertebb énekesének. Ella Fitzgerald (1917-1996) ugyan popénekesnek tartotta magát, de kétség nem fér hozzá, hogy nemcsak a dal, hanem a jazz műfajában is kiemelkedőt alkotott. Tizenhét éves korában tehetségkutató versenyt nyert a híres harlemi Apolló Színházban, ami megnyitotta útját a zenei pályához. Chick Webb big bandjével énekelte lemezre a hatalmas sikert arató „A-Tisket, A-Tasket” című számot, amit további mérföldkövek, a „Flying Home” és a „How High the Moon” és más slágerek követtek. A jazz világszerte ünnepelt nagyasszonya mintegy 40 millió lemezt adott el, tizenhárom Grammy-díjat és számtalan elismerést, kitüntetést kapott. Hajlékony, tág terjedelmű hangja, tökéletes intonációja, kivételes ritmusérzéke és scat-énektechnikája a swing stílus koronázatlan királynőjévé tette. Turi Gábor Jazz Szabadegyetemének a jazz nagy egyéniségeit bemutató tavaszi sorozat zárásaként Ella Fitzgerald művészetébe avatja be az érdeklődőket.

A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Vannak közkeletű, bevett toposzok, mint „a rögtönzés zenéje”, „a XX. század népzenéje”, „ritmikus improvizatív zene”„a szabadság zenéje” – de mindnél jellemzőbb az, hogy a jazz az előadók zenéje. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana. Úgy tartják, a hang vagy a hangszer – ami esetenként a zenekar is lehet – a muzsikus meg¬hosszabbítása: személyisége tónusában, játékmódjában, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. A legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását.

Az őszi etapban Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker életével és zenéjével, a téli-tavaszi szériában Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Charles Min¬gus és Wynton Marsalis művészetével ismerkedhetnek meg az érdek-lődők. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadá¬sok megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: