Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Nekünk írták a dalt! – A politika tere

Jegyet veszek
2023/03/02
Csütörtök
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
előadó
Jávorszky Béla Szilárd
vendég
Csatári Bence

Nekünk írták a dalt! – A politika tere

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd. A politika terét bemutató beszélgetés során Csatári Bence rocktörténész a vendég.

A populáris zene hazai fejlődési lehetőségeit nagyban meghatározta a Kádár-korszak politikai klímája. Nemcsak a keleti blokk országaiban általános monopolisztikus intézményrendszer – amelynek lényege, hogy a műfajjal foglalkozó állami intézményeknek (MHV, MR, MTV, ORI, Interkoncert) nem lehetett alternatívája – szűrte a szólistákat és zenekarokat, hanem az Aczél György nevével fémjelzett kultúrpolitikát jellemző 3T-szemlélet (Támogatott, Tűrt, Tiltott) és az említett intézményeken kívüli cenzurális testületek (mindenekelőtt a Táncdal- és Sanzonbizottság és az Agitációs és Propaganda Bizottság) is jelentősen meghatározta, hogy milyen körülmények között kellett érvényesülniük a hazai popzenészeknek. A több mint nyolcszáz négyzetméteres kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem egyben bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat; a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat; a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló egydimenziós intézményrendszert és politikai erőteret; a színpadi technika fejlődésének legjelentősebb stációit; valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó intenzitású viszonyát. Deklaráltan a szélesebb nagyközönséget, az egykori zenerajongókat, azok gyerekeit, unokáit és a korszak iránt behatóbban érdeklődő fiatalokat megcélozva.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Minden idők legátfogóbb Kádár-kori poptörténeti kiállítása a Magyar Zene Házában az a nagyszabású, élményközpontú tárlat, mely a rendszerváltozás előtti évtizedek popkulturális vonatkozásait igyekszik minél több szempontból megragadni. E sorozatban ismert zenészekkel és zenei szakemberekkel beszélget az időszaki kiállítás szakmai kurátora, Jávorszky Béla Szilárd

2023/02/09 - 2023/10/11

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.