Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SamVaad – India éneklő lantja (IND)

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei
Minden jegy elkelt
2024/04/12
Péntek
19:30 - 21:15
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

sarod
Abhisek Lahiri
tabla, szitár
Ishaan Ghosh
ének
Somdatta Chatterjee

SamVaad – India éneklő lantja (IND)

A SamVaad Shri Abhisek Lahiri sarod játékos projektje, amelyben három különböző irányultságú zenész – rajta kívül még Somdatta Chatterjee énekes és Ishaan Ghosh tablás-szitáros – közelít egymáshoz, hogy a tradicionális indiai hangszeres és vokális zene egységes koncepcióját mutassák be. A SamVaad élő koncertjén szóló-, duó- és triófellépések is szerepelnek majd. A hosszú évekig a Trafóban futó, Tóth Szabolcs és Halmos András által szerkesztett Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei sorozat a Zene Házában folytatódik. Az itteni széria első darabja ez a mostani előadás.

A koncertet megelőzően 19:00-19:30-ig egy dokumentumfilm vetítése kapcsolódik az eseményhez, amely Baba Allauddin Khanról, a Maihar Gharana zenei iskola alapító atyjáról szól, akinek többek között Ravi Shankar is tanítványa volt.

Shri Abhisek Lahiri
Abhisek Lahiri, az egyik legelismertebb, fiatalon is sok díjjal jutalmazott sarod művész Indiában (a sarod pedig az észak-indiai zene egyik ősi pengetős alaphangszere). Abhisek Lahiri apai ágon örökölte a magasfokú hangszeres játéktudást, apja és korai mestere, Pandit Alok Lahiri is a sarod jeles megszólaltatója. És bár más sarod-iskolák, és mesterek is nagy hatással voltak rá (több nagymester is tanítványául fogadta, ami ritka megtiszteltetés Indiában), Abhisek Lahiri megalkotta a saját, egyedi játékstílusát, költői zenei nyelvét, amivel számtalan elismerést ért el szerte a világban. Abhisek Sparkling Sarod és Mood of Puriya Kalyan című albumait 2010-ben és 2014-ben legjobb lemez kategóriában jelölték a Global Indian Music Awards-on, valamint hazája olyan legendáival zenélt már, mint például Hariprasad Chaurasia, Shivkumar Sharma, Ustad Zakir Hussain, Ustad Rashid Khan – de játszott a 2004-es görögországi olimpia megnyitóján és sokan mások mellett az indiai származású Deepak Ram fúvós hangszeressel.

Somdatta Chatterjee
Abhisek Lahiri egyik társa a SamVaad projektben a szintén zenei családba született Somdatta Chatterjee énekes, akit először szintén az édesapa, ez esetben Shri Subhasish Chatterjee képezte. A párhuzam mellett családi szálak is kötik Abhisek Lahirihez, hiszen a két előadó férj és feleség, és régóta adnak közös koncerteket. Somdatta Chatterjee a hindusztáni klasszikus vokális zene Agra Gharana tradícióját, stílusát gyakorolja – tanult is, az Agra Gharana neves énekesétől és veterán gurujától, Vidushi Subhra Guhától.

Ishaan Ghosh
Abhisek Lahiri másik társa a SamVaad projektben Ishaan Ghosh, aki tablán és szitáron is játszik, India élvonalbeli fiatal tablajátékosaként kiemelkedő, akinek a trió mási két tagjához hasonlóan neves zenész az édesapja, a tabla és szitármester, Pandit Nayan Ghosh. Az évek során teljes értékű szólistaként és művésztársként is komoly elismerést vívott ki magának.

Minden jegy elkelt Bérletet veszek

Jegyárak

3 800

A koncertterem elrendezése: ülő

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Dokumentumfilm Baba Allauddin Khanról, a Maihar Gharana alapító atyjáról

Baba – dokumentumfilm magyar felirattal Baba Allauddin Khanról a múlt század egyik legnagyobb hatású észak-indiai iskolájának, az ún. Maihar Gharana alapítójának atyjáról, aki olyan nagyszerű zenészeket adott a világnak, mint Ravi Shankar, Ali Akbar Khan, Nikhil Banerjee vagy épp Annapurna Devi.

2024/04/12 19:00
Koncertterem