Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Az örök elégedetlen: Anton Bruckner

200 éve született a „nagy szimfóniák félszeg zeneszerzője”
Jegyet veszek
2024/04/19
Péntek
15:00 - 16:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Tápai Dóra

TELTHÁZ - Az örök elégedetlen: Anton Bruckner

200 éve 1824. szeptember 4-én született Anton Bruckner, osztrák romantikus komponista, aki hegedülni és zongorázni tanult, és Európa szerte elismert remek orgonista volt. Állandóan képezte magát, és autodidakta zeneszerzőként készítette el első szimfóniáját, és a kilencediket befejezetlenül hagyva halt meg. Az új német iskola híveként, igyekezett tökéletes alkotásokat kiengedni a keze alól, ezért számos változatban elkészültek a művei. Wagner és Liszt nyomdokain indult el a krisztusi korban, 33 évesen komponálni kezdő zeneszerző… Misztikus elemekkel színezett életéhez kulcsot a szimfóniái adnak.

Ezen a péntek délutánon fejtsünk meg néhány kódot Bruckner muzsikájához, közösen! Ismeri ön Bruckner szimfóniáit? Ki is volt Anton Bruckner? Orgonistaként koncertsikereket arat: Anglia, Franciaország, Németország, Ferenc József rend és Díszdoktori cím. Hallotta már ezeket a műveket: Apokaliptikus szimfónia, romantikus szimfónia, Wagner szimfónia? Vagy a híres 7. szimfóniát, amit a szerző legjobb és egyben legnépszerűbb darabjának tartanak? A magát állandóan képező, örök elégedetlen, félszeg zeneszerző, hithű katolikus volt. Liszt és Wagner műveit tanulmányozta, miközben maga is komponálásra adta a fejét, harminchárom évesen, „krisztusi korban” kezdve bele első nagy szimfóniájába. A tökéletességre való törekvését sohasem adta fel, jó példaként álljon itt erre egy anekdota: 1861-ben ragyogóan teljesített egy nehéz zeneelméleti vizsgát a Bécsi Zenebarátok Társasága előtt. „Neki kellett volna minket vizsgáztatnia” – summázta az esetet a vizsgabizottság egyik tagja. A szerény Bruckner mégis félkésznek érezte tudását.

Ehhez hasonló érdekességekre is fény derül ezen a Senior Hangadón, ahol a közönség zenehallgatással, énekléssel és kvízjátékkal fűszerezve tölthet egy kellemes péntek délutánt, a jó hangulatról és érdekes történetekről pedig Tápai Dóra karnagy, középiskolai ének-zenetanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa gondoskodik.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 400 Ft
Elmentem a naptárba:

A Hangadó Senior című sorozatunkat az idősebb korosztálynak szánjuk, de persze minden érdeklődőt szeretettel várunk. A széria célja, hogy klubként működjön és egy kilencven perces interaktív időutazás keretében játékosan meséljen el a zenetörténet érdekességeiből egy-egy fejezetet.

Előadó: Tápai Dóra a Magyar Zene Háza Zenepedagógusa, Ének-zenetanár, karnagy 

2022/10/14 - 2025/01/15