Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Az otthon dallama – Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar családi koncertje

Székesfehérvár a Házban
Ingyenes
2023/06/17
Szombat
10:30 - 11:30
Szabadtéri színpad
Kinek ajánljuk:
Gyerekeknek
Típus:
Koncert
Programsorozat
Családi
Műfaj:
Ifjúsági/családi
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

karmester
Dobszay Péter
mesélő
Kiss Diána
Dobszay-Meskó Ilona – Tarr Ferenc
Fehérlófia

Az otthon dallama – Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar családi koncertje

A székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar története több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Az ARSO zászlóshajó-szerepet tölt be Székesfehérvár zenei életében, magas színvonalon szolgálva ki a helyben, illetve a város vonzáskörzetében lakó zeneszerető közönség igényeit. Az együttes repertoárja a kora barokktól napjaink zenéjéig terjed, kiemelt figyelmet szentelve az oratorikus műfajoknak, a Zene Házában Az otthon dallama című zenés daljátékkal érkeznek.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hagyományos húsvéti, karácsonyi, Halottak napi koncertek mellett állandó résztvevője a Filharmónia bérleti hangversenyeinek. Négy saját sorozattal várja az érdeklődő zenebarátokat: a fiatalabb korosztálynak szóló PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozattal, a Farkas Ferenc Hangversenybérlettel, a rendkívül kedvelt, a székesfehérvári belvárost nyaranta fesztiválhelyszínné varázsoló Harmonia Albensis – Templomi Hangversenyek sorozattal, valamint a Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozattal. Együttműködik Székesfehérvár egyéb zenei együtteseivel, figyelemmel kíséri és lehetőség szerint pódiumra is lépteti az innen elszármazó fiatal művészeket – de súlyt helyez arra is, hogy a székesfehérváriak minél több országos és nemzetközi hírű muzsikust megismerjenek. „Az otthon dallama” egy mesébe szőtt zenés daljáték, amelynek főszereplői Júlia kisasszony és Dániel úrfi. A történet megszólítja a legkisebb, legnyitottabb korosztályt, az óvodásokat (3-6 évesek), az örökmozgó és kíváncsi kisiskolásokat (6-10 évesek) és a kritikus de érdeklődő, és a humorért, a vidámságért hálás kiskamaszokat (10-14). Rajtuk keresztül a szülők és a nagyszülők is új élményekkel gazdagodhatnak, láthatják gyermekeiket a művészet közegében viselkedni, a zenére reagálni. „Koncertünk amellett, hogy örömet, vidámságot hoz az iskolaév végére és a nyár kezdetére; kiváló lehetőséget ad a bemutatkozásra, hogy közelebb kerülhessen egymáshoz a zenekar, a művészet és a közönség. A kisebbekben felébredjen, az idősebb korosztályban megerősödjék a zene iránti érdeklődés, megalapozva ezzel a jövő zeneszerető közönségét. A családi koncert Bartók Béla és P. I. Csajkovszkij vonószenekari műveit mesejátékra felfűzve, három generáció számára kínál értékes időtöltést. Bartók Román népi táncok című műve és Csajkovszkij Vonósszerenádja egyaránt olyan örök érvényű zenei tételek sorozatát tartalmazzák, melyeknek a mesejáték történései sajátos drámai szituációt kölcsönöznek.” A mesejáték cselekménye a gyermek nézőket tekinti elsődleges célközönségének, ugyanakkor a szülők és nagyszülők korosztályát is valós tartalommal igyekszik elgondolkodtatni, szórakoztatni. A műsort színesíti a zenekar két trombitaművészének előadásában helyenként megszólaló fanfárok és rövid zenei részletek sorozata. Az előadás szerkesztője Dobszay Péter, Junior Prima-díjas karmester, az ARSO művészeti vezetője.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Immár a harmadik város, amelyet – kultúráján keresztül – vendégül látunk és bemutatunk, Debrecen és Veszprém után. Kezdettől azt szeretnénk, ha a Zene Háza valóban közkinccsé válna, egy olyan hangszerré, amelyen sokan muzsikálhatnak. A magyar városok érdekes programjai kis fesztiválokká állnak össze, izgalmas találkozások jönnek létre. Azaz tovább erősödik a „zeneházas” életérzés mottónk szellemében: „ahol a zene mindenkié.”

2023/06/16 - 2023/06/18