Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Az Új Világ Hangja: Antonín Dvořák

A szláv és az amerikai zene közös metszete
Jegyet veszek
2024/01/19
Péntek
15:00 - 16:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Tápai Dóra

TELTHÁZ - Az Új Világ Hangja: Antonín Dvořák

Antonín Dvořák a cseh nemzet ünnepelt zeneszerzője, akinek a jellegzetesen szlávos hangzású zeneművei Európa szerte nagy népszerűségnek örvendtek. Legismertebb műve a 9. szimfóniája, amely “Az újvilágból” jelzőt is viseli, a zenetörténet egyik klasszikusává nőtte ki magát, minden tétele és témája közismert. Hogyan írta meg egy ízig-vérig szláv ember Észak-Amerika emblematikus zeneművét? Erre a kérdésre keresünk választ a mai alkalommal! A Klasszikus zenei barangolások - nem csak kezdőknek című sorozatunkat minden korosztálynak szánjuk, a tavalyi szezon sikerére alapozva - 90 perces interaktív foglalkozásokra számíthatnak a kedves érdeklődők. A célközönség a nyugdíjas korosztály, de mindenkit szeretettel várunk, hogy jó hangulatban, közösen töltsünk el egy péntek délutánt.

Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a cseh zeneszerzők közül a két legismertebb név. Ha 1-1 művet kell hozzájuk kapcsolni, akkor Smetana mellé a Moldva, Dvořákhoz pedig a IX. “Az újvilágból” szimfónia kerül. Mindkét mű szláv népzenei elemekkel fűszerezett, de az utóbbit a szerző amerikai tartózkodása alatt írta, és egy ismert spirituálé mellett észak-amerikai indián altatódal nyomait is tartalmazza. Antonín Dvořák 1891-94 között töltötte be a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói állását. Nagy érdeklődéssel tanulmányozta a spirituálék és az indián népzene világát. Benyomásait a 9.szimfóniájában összegezte, és elképesztően népszerű művet alkotott. Nem csupán ez a darab őrzi a benyomásokat, több mű is készült ezen évek alatt. Az európai sikerek után Amerika földjén is elismerést aratott a komponista. Mi a titka? Mitől annyira fülbemászó ez a muzsika? Most szláv vagy amerikai zenéről van szó? Ezeknek a kérdéseknek járunk közösen a nyomában, zenehallgatással és énekléssel, kvízjátékkal fűszerezve. A jó hangulatról és az érdekes történetekről Tápai Dóra középiskolai ének-zenetanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa gondoskodik.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Hangadó Senior című sorozatunkat az idősebb korosztálynak szánjuk, de persze minden érdeklődőt szeretettel várunk. A széria célja, hogy klubként működjön és egy kilencven perces interaktív időutazás keretében játékosan meséljen el a zenetörténet érdekességeiből egy-egy fejezetet.

Előadó: Tápai Dóra a Magyar Zene Háza Zenepedagógusa, Ének-zenetanár, karnagy 

2022/10/14 - 2024/06/14