Azonnali hívás
Battles | Odd ID

Battles | Odd ID

Jegyet veszek
2022/06/16
Csütörtök
19:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Rock
Elektronikus
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
Battles
gitár, billentyűk
Ian Williams
dob
John Stainer
..................................................
Odd ID
ének
Okos Viola Éva
dob
Okos Gergely
basszusgitár
Kocsis Levente
billentyűk, ének
Weil András

Battles | Odd ID

Ripityára repedt ritmusok, adrenalinajzó energiák, agyserkentőként ható zenei struktúrák, képletek – a Battles zenéjét a matekrock kategóriába szokás bepakolni, de cseppet sem kocka a duó experimentális-elektronikus világa, sokkal inkább lábat-testet bemozdító. Ha már téridomhoz kell hasonlítani, meghökkentő amorf forma. A matek persze annyiban stimmel, hogy nagyon is okos zene ez, agyas grúvokkal, tekervényes hangszereléssel. A matekrock pedig helytálló, a stílus széles spektrumán a kilencvenes évekbeli Slint és a kortárs black midi között a Magyarországon először a Zene Házában fellépő Battles tette naggyá a zsánert.

A New York-i formáció a kétezres évek elején startolt, Anthony Braxton jazzszaxofonos fia, Tyondai Braxton gitáros-billentyűs-énekes és Ian Williams gitáros-billentyűs alapították a kvartettet, amit Dave Konopka basszusgitáros és John Stainer dobos egészített ki négyessé – utóbbi korábban a Helmet, később a Tomahawk ütőseként is hangszere egyik jelentős megszólaltatója. A Battles korai rövidebb kiadványaival gyorsan nevet szerzett magának, annyira, hogy az elektronikus zene egyik úttörő kiadója, a Warp szerződtette a társaságot. Bár alapvetően rockzenét játszanak, az elsőre szokatlan párosítás a kiadóval mégis stimmel, hiszen ebben a puzzle-szerűen összerakott, ritmusokkal és struktúrákkal játszó zenében ott van az elektronikus tánczene ideája, ahogyan végtére is a hangszereket szoftverekkel összeházasító megszólalás is. A bemutatkozó Mirrored (2007) album az évtized egyik leginnovatívabb albuma lett, ahogyan az arról kimásolt Atlas című dal is egy korszakot meghatározó. A formáció a későbbiekben is maradt a járatlan utakon, úgy, hogy előbb trióvá, majd duóvá alakult. Most a legutóbbi nagylemez, a Juice B Crypts turnéjával jönnek, élőben Stainer könyörtelen dobolása és Williams híres egykezes gitárjátéka (a másikkal billentyűsöket, vagy computert kezel) már önmagában nagyon látványos, de a matekrock egyik legnagyobb alapzenekarát amúgy is látni kell.

Az est első felében hazai oldalról egy szintén nagyon okos (és persze remek) zenekar, az Odd ID lép fel, az elektronikus motívumokkal tarkított poszt-popjuk kövér groove-okkal, váratlan energialöketekkel és további sűrű váltásokkal, pszichedelikus belebegésekkel szólal meg.

Kinek ajánljuk? Akinek az agyas zenék a szívét is dobogtatják; Slint-rajongóktól black midi-fanokig minden matekrockos fejnek.

 

Jegyet veszek

Jegyárak

6 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

A Battles, a matek-rock egyik leginnovatívabb zenekara június 16-án, csütörtökön lép fel a Magyar Zene Házában

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.