world_travel_awards_2022
Azonnali hívás
Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: Egyszer két lányok…

Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: Egyszer két lányok…

Magyar népdalok a második évezred európai tükrében
Jegyet veszek
2023/02/02
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
ének, furulya
Bognár Szilvia
ének, hárfa
Király Nóra
nagybőgő, buzuki
Kovács Zoltán

Bognár Szilvia – Király Nóra – Kovács Zoltán: Egyszer két lányok…

Bognár Szilvia, Király Nóra és Kovács Zoltán triója jó ideje rendszeres fellépője a hazai színpadoknak, és a Magyar Zene Házában is hallhattuk már őket. Repertoárjuk mintegy nyolcszáz évnyi magyar és európai kitekintésű, egyházi és világi, népzenei és írott forrásokból ismert zenei anyagból táplálkozik. Ezúttal Bognár Szilvia a Zene Házában lezajlott Hangadó című sorozatában elhangzott dalok és zenei, művelődéstörténeti-zenetörténeti információk is visszaköszönnek majd a műsorban, a koncert mintegy méltó és szép lezárása a szabadegyetemi alkalmaknak. A tervek szerint közös éneklésre is sor kerül majd.

A Bognár Szilvia-Király Nóra-Kovács Zoltán trió repertoárja mintegy nyolc évszázadnyi magyar és európai kitekintésű, egyházi és világi, népzenei és írott forrásokból ismert zenei anyagból táplálkozik. A két énekhangra, gótikus hárfára és nagybőgőre hangszerelt zenei paletta a magyar és más, európai nemzetek népdalainak, valamint e régió középkori zenéjének összefonódását hivatott bemutatni, érzékeltetni. Az évkör ünnepeihez kötődő, vagy éppen a lakodalmi szokásdalok, de a szerelmi líra darabjai is a legnagyobb természetességgel váltanak át középkori latin, galíciai-portugál vagy francia énekekbe. Rácsodálkozhatunk a több száz éves dalok aktualitására, a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára, és arra, hogy századokkal ezelőtti szöveg- és dallamemlékeink miként bukkannak fel a 20. századi népzenékben. A bátor hangszerelés és a hagyományos előadásmódtól némileg elrugaszkodó megformálás teszi még izgalmasabbá ezt a nem mindennapi zenei időutazást.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.