Azonnali hívás
Czene Rudolf és Kocsis Krisztián – Kocsis70

Czene Rudolf és Kocsis Krisztián – Kocsis70

Zongorahangolódás #2
Jegyet veszek
2022/05/18
Szerda
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
zongora
Czene Rudolf
zongora
Kocsis Krisztián
előadó
Batta András
előadó
Juhász Előd
Zeneszerző: Bartók-Kocsis
Két kép Op.10 Sz.46
Zeneszerző: Schubert-Liszt
Soirées de Vienne No. 6
Zeneszerző: Tchaikovsky-Kocsis
Virágkeringő Op.71
Zeneszerző: Liszt
X. Magyar Rapszódia
Zeneszerző: Liszt
Mephisto Walzer No.1 ( Der Tanz in der Dorfschenke) S.514
Zeneszerző: Brahms
Variationen über ein Thema von Joseph Haydn Op.56b.

Czene Rudolf és Kocsis Krisztián – Kocsis70

Kocsis Krisztián és Czene Rudolf kétzongorás esttel tiszteleg Kocsis Zoltán előtt, aki május végén ünnepelné 70. születésnapját. A műsorban a magyar zongorista- és karmesteróriás, zeneszerző egy Bartók- és egy Csajkovszkij-átirata is szerepel. Az átiratok mellett nagy szerephez jut a hangversenyen a keringő műfaja; két nagyszabású kétzongorás kompozíció fog közre három rövidebb tánctételt és egy Liszt-rapszódiát. Bartók egyik korai zenekari művének címe és hangzásvilága Debussy hatásáról tanúskodik. A kéttételes szerkezet nemcsak az ellentétes karakterek szembeállításán nyugszik, hanem a verbunkos zene lassú-friss modelljét is újraértelmezi. Az előadás előtt Batta András és Juhász Előd rövid beszélgetésben emlékeznek meg Kocsis Zoltánról.

Liszt életművének tekintélyes részét teszik ki különféle átiratok. Schuberttől olyan táncokat is átültetett zongorára, amelyek házi használatra készültek, és koncertpódiumra alkalmatlannak bizonyultak. A Bécsi esték 6. tételében Liszt 3 Schubert-darabot kombinált. A keringő korántsem csak a bécsi zeneszerzőket mozgatta meg: Csajkovszkij a bálteremből a balett-, sőt szimfonikus zenébe emelte át, a Diótörő 2. felvonásából származó Virágkeringő például igazi örökzölddé vált.

A négy Mefisztó-keringő közül az első Lenau Faust-költeményének egy epizódját veszi alapul. Mefisztó egy falusi fogadóba viszi Faustot, ahol hegedűjátékára valóságos orgia alakul ki. Eredetileg is kétzongorás műnek készült Brahms Haydn-variációsorozata. Brahms számos zenetudóssal állt ismeretségben, és imádta a kéziratokat, így került a kezébe egy tévesen Haydnnak tulajdonított fúvósoktett, amelyből a 2. tétel koráltémáját dolgozta fel.

 

 

Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 800 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: