Azonnali hívás
Ohnody, Okos Viola, Balla Gergely, Redbreast Wilson

Ohnody, Okos Viola, Balla Gergely, Redbreast Wilson

Dalszerzők köre #2
Minden jegy elkelt
2022/11/18
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Énekes-dalszerző
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
ének, gitár
Hegyi Dóra Ohnody
ének, gitár
Okos Viola Éva
ének, gitár
Balla Gergő
ének, gitár
Sam Redbreast Wilson
moderátor
Csepelyi Adrienn

Ohnody, Okos Viola, Balla Gergely, Redbreast Wilson

Négy dalszerző-előadó egy esten, egyszerre a színpadon – zenélnek, mesélnek, a nézők pedig kicsit betekinthetnek a színfalak mögé. Mint egy tábortűznél, körbejár a gitár és a dal, közben apróbb titkokat tudunk meg a dalszerzésről, eltérő módszerek alapján láthatjuk, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mitől működik egy ötlet, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. A sorozat második részében ismét négy eltérő karakter, Ohnody, az ODD ID-ből ismerős Okos Viola, a Platon Karataevből ismerős Balla Gergely és Redbreast Wilson passzolja egymásnak a hangszert, mesél dalszerzésről, beszélget egymással és Csepelyi Adriennel, az est házigazdájával sajátos megoldásokról.

Spontán reakciók, improvizatív helyzetek, váratlan felismerések és örömteli megismerések. A dalszerzők beavatnak bizonyos műhelytitkokba, de csak olyanokba, amikbe maguk is be akarnak, és amik által jobban megérthetjük szerzeményeiket, az azok mögött dolgozó motivációkat. A gitáros(-zongorás)-énekesek egy belső körbe vonnak, a dalszerzők körébe, ahol körben ülnek a színpadon és akár egymást is dalra bírják. Váratlan feldolgozások, szórakoztató duettek, netán akár kvartettben megszólaló dalok – ebbe az estébe nagyon sok minden beleférhet. A Dalszerzők köre sorozat második estjén négy fiatal zenész hangolja gitárját és hangolódik egymásra.

Hegyi Dóri, Ohnody névre hallgató szóló projektjében különböző művészeti irányokat ötvöz valamilyen koncepcionális elképzelés mentén. Minimalista rajzai, mély és őszinte versei és érzelmes énekhangja olvadnak össze ebben az interdiszciplináris projektben. A zenei és vizuális világban rejlő apró részletek, a rímeken és a vonalakon keresztül mind Dóri víziójának a kivetülései. Az Artisjus Junior Díj-as előadó a 2018-as Nude EP-je után eddig két nagylemezt jelentetett meg, a 2020-as Egy igaz szerelem címűt 2022-ben követte a Sietünk meghalni.

Okos Viola zenész családba született, gyermekként a népzenén keresztül ismerkedett meg az előadóművészettel. 2011 óta énekese az Ethnofil zenekarnak, ami 2020 óta Odd ID néven működik. Pályafutásuk során eleinte népzenei dallamokat dolgoztak fel, majd saját dalokat írtak progresszív, elektronikus, posztpopos ötvözetben. Eddig négy albumuk jelent meg: Fülön csíp (2011), Kókuszmúzeum (2014), The Edge (2018), Azimut (2019). Okos Viola önálló előadóművészként két éve lép fel gitárral, alternatív, folk stílusban játszik feldolgozásokat. Egyre inkább kikristályosodik saját zenei világa, amely szóló koncertjein is megjelenik. 2021-től dolgozik első szólóanyagán, egy népzenét feldolgozó kiadványon.

Balla Gergely a Platon Karataev egyik énekes-dalszerzője, frontembere. Az Európa-szerte népszerű és a kontinensen sokat is turnézó, itthon teltházakat vonzó zenekar januárban adta ki harmadik nagylemezét, a Partért kiáltót, mely az együttes első magyar nyelvű anyaga. A dalok fő témája legbelső magunk keresése, majd az énvesztés: a legszemélyesebben szólni a legegyetemesebbről.

Redbreast Wilson izgalmas figurája volt a nem túl nagy, de annál aktívabb hazai blueséletnek, hiszen a bluesnak is egy kevéssé ismert válfaját, a hipnotikusan, táncolhatóan repetitív észak-mississippi/hill country bluest játszotta – remekül. 2019-ben két lemez után váltott a bluesról a countryra. 2022-ben jelentette meg legutóbbi lemezét Tradin’ Your Love címmel, amit a Taylor Swift hangmérnökeként ismertté vált nashville-i Derek Gartennel készített. Új projektjében olyan texasi dalszerzők nyomában jár, mint Guy Clark, Townes Van Zandt, Rodney Crowell és Steve Earle.

Ők négyen ülnek tehát körben a Zene Háza színpadán, hogy artpopos, darkpopos, indiefolkos, indierockos, népzenei gyökerű, vagy éppen countrys dalaik önmagukért, ők a dalaikról beszéljenek – akárhogy is, egyszeri alkalom lesz.

A koncertet egy rövid beszélgetés indítja, melyet Csepelyi Adrienn moderál.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: