Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Debussy képekben

Minden jegy elkelt
2022/10/29
Szombat
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
zongora
Kiss Péter
hegedű
Langer Ágnes
cselló
Fenyő László
klarinét
Klenyán Csaba
moderátor
Schneller János
A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói
Csapó Dóra
Dékán-Deák Csenge
Sléder Fanni
Gazsó Márti
Arnóth Anka
Zeneszerző: Debussy
Rapszódia klarinétra és zongorára
Zeneszerző: Debussy
Hegedű-zongora szonáta
Zeneszerző: Debussy
Cselló-zongora szonáta
Zeneszerző: Debussy
Petit piece
Zeneszerző: Debussy
Zongoratrió

Debussy képekben

Debussy kamaraművei hangzanak el azon a képzőművészet felé nyitó koncerten, amelyen Kiss Péter zongoraművész, Langer Ágnes hegedűművész, Fenyő László csellóművész és Klenyán Csaba klarinétművész játszik, és a Képzőművészeti Egyetem öt hallgatója által festett, a művektől megihletett festmények is szerepelni fognak az eseményen. Debussy viszonylag kevés kamaraművet hagyott hátra, ám azok egész pályafutását átfogják. A g-moll zongoratriót, valamint a Noktürn és scherzót 18 éves kora körül komponálta. A Conservatoire végzős diákjai számára született a Klarinétrapszódia, végül pedig 1915-ben és 1916-ban, az első világháború közepette Debussy három szonátát írt meg a tervezett hatból – köztük a koncerten is elhangzó cselló-zongora és hegedű-zongora szonátát –, amelyekben a kora 18. századi francia stílushoz nyúl vissza.

Mindössze két olyan művet ismerünk Debussytől, amelyben a klarinét szólószerephez jut. Az egyik az 1910-es Petite Pièce, a másik pedig az ugyanabban az évben befejezett Első rapszódia. Debussy ebben az időben a párizsi Conservatoire igazgatósági tagja volt, és a fúvósok vizsgáin bírálta is a produkciókat – valószínűleg felkérték, hogy komponáljon megfelelő darabokat ezekre az alkalmakra. A technikai kihívásokkal és hangulatváltásokkal teli Első rapszódia címe megtévesztő: sohasem követte második. A többi kamaramű nem szolgál speciális célokat. A két fiatalkori darabot a Csajkovszkij pártfogójaként elhíresült Nagyezsda von Meck házi hegedűse és csellistája inspirálhatta. A két szonáta pedig Debussy életének talán legnehezebb időszakában készült, amikor a zeneszerző nemcsak a háború borzalmaival, hanem egyre súlyosbodó betegségével is szembesült. A cselló-zongora szonáta modern, egyenesen nyers hangvételű, míg az egyszerre játékos és fájdalmas karakterű hegedű-zongora szonáta Debussy életművének utolsó befejezett darabja.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 000 Ft
Elmentem a naptárba:

Kiss Péter-interjú

Debussy zongorás kamaraművei hangzanak el azon a képzőművészet felé nyitó koncerten, amelyről Kiss Péter zongoraművészt kérdeztük. A Képzőművészeti Egyetem öt hallgatója által festett, a művektől megihletett festmények is szerepelni fognak ezen a Debussy képekben című október 29-i koncerten, amelyről az egyik főszereplőt kérdeztük.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.