Azonnali hívás
#5 Elvis és Memphis

#5 Elvis és Memphis

Jávorszky Béla Szilárd előadása
Minden jegy elkelt
2022/06/01
Szerda
19:00 - 20:30
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Ismeretterjesztés
Programsorozat
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Jávorszky Béla Szilárd

#5 Elvis és Memphis

Ahhoz, hogy a rock and roll elindulhasson világhódító útjára, szüksége volt egy gyújtópontra, egy vezéralakra, egy univerzális ideálra, akit nem kell megosztani a felnőttekkel. Valakire, akiben testet öltött a lázadás, aki jóképű és fiatal. Az úttörők közül Bill Haley koros volt és túlsúlyos, Fats Domino, Chuck Berry koros volt és túlsúlyos. Mire megjelent a színen a fekete hangú fehér, az extatikus mozgású, szexuálisan vonzó, minden porcikájában különleges és szokatlan új előadó, Elvis Presley, aki már megjelenésével, hajviseletével, öltözködésével, előadói stílusával is csupa olyat ígért, amire a fiatalok régóta vágytak.

Ő volt az első igazi rock and roll sztár. Egy déli fehér, aki a bluest countryval, a country-t pedig gospellel elegyítve énekelte, így alakított ki az amerikai Dél sokszínű zenei világából a kezdetben rockabillynek, később rock and rollnak nevezett stílust. Ösztönös tehetség volt, aki dalait természetes szexualitással adta elő, és alkalmas lett arra, hogy egyrészt az új ideálokat kereső nemzedék lázadást megtestesítő bálványa legyen, másrészt fellépésével az addigi zenei és egyetemes kultúrának is új irányt szabjon.

Tartalom: Napfelkelte, Sun Records • Király születik • Parker „ezredes” színre lép • Miért nem a magyarok fedezték fel Elvist? • Feketén fehéren, Tinédzser mennyország: filmek, divatok, bálványok • Rock and roll-kapitalisták: Parker, Jerry Wexler

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

1 000 Ft
Elmentem a naptárba: