Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

TELTHÁZ - Felbujtó dallamok, sorsfordító zenék

Forradalmak és hozzá tartozó zeneművek története
Minden jegy elkelt
2024/03/22
Péntek
15:00 - 16:30
Előadóterem
Típus:
Ismeretterjesztés
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Tápai Dóra

TELTHÁZ - Felbujtó dallamok, sorsfordító zenék

A zene emlékeztet... Sok olyan történelmi esemény van, amely elválaszthatatlan 1-1 népszerű zeneműtől. Felcsendül egy dallam, és azonnal bevillan hozzá egy kép, egy esemény: Pl. La Marseillaise - A francia polgári forradalom vagy Egmont nyitány - 1956. Számos ilyen dallam van, és több olyan, ami kevesek által ismert, holott érdemes lenne a figyelemre. Ezen a péntek délutánon ilyen zeneművek kerülnek a figyelem középpontjába. Hallgassuk meg őket közösen! Természetesen a hozzá kötődő érdekes történelmi háttér ismeretében!

A zene a lélek nyelve, ha fáradtak vagyunk felvillanyoz, ha szomorúak felvidít, ha lusták akkor feltüzel! Akár felbujtó erővel is bírhat, ezt jól tudták eleink. Nem egy olyan ismert dallam van, amely tömegekre hatott és aktivizálta, lelkesítette őket! Chopin: Forradalmi etűdje, vagy Liszt: Rákóczi induló feldolgozása, La Marseillaise vagy Lajtha László 7. szimfóniája az 1956-os forradalom emlékére, a „Revolution Symphonie”. A történelmi eseményekhez számos alkalommal kötődnek híres zenék, vagy annak emlékére készült zeneművek. Ezen a Senior Hangadón, ahol a közönség zenehallgatással, énekléssel és kvízjátékkal fűszerezve tölthet egy kellemes péntek délutánt, a nyomába eredünk néhány ilyen népszerű vagy kevésbé ismert dallamnak.

A jó hangulatról és érdekes történetekről Tápai Dóra karnagy, középiskolai ének-zenetanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa gondoskodik.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

2 400 Ft
Elmentem a naptárba:

A Hangadó Senior című sorozatunkat az idősebb korosztálynak szánjuk, de persze minden érdeklődőt szeretettel várunk. A széria célja, hogy klubként működjön és egy kilencven perces interaktív időutazás keretében játékosan meséljen el a zenetörténet érdekességeiből egy-egy fejezetet.

Előadó: Tápai Dóra a Magyar Zene Háza Zenepedagógusa, Ének-zenetanár, karnagy 

2022/10/14 - 2025/01/15