Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Hagyományok újrafogalmazva – Trio Dakoda

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál – ütős kortárszenei nap
Jegyet veszek
2024/01/14
Vasárnap
19:00 - 20:15
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

ütőhangszerek
Burcsik Dávid
ütőhangszerek
Hencz Kornél
ütőhangszerek
Láposi Dániel
Siegfried Kutterer
Letzgi (Interlude No. 3)
Holló Aurél
Dance of the Cicadas
Baráth Bálint
Dakapi - ősbemutató
Láposi Dániel
Circle of Encounter
Wolfgang Rihm
Stück
François Sarhan
Homework
Mauricio Kagel
Rrrrrrr...

Hagyományok újrafogalmazva – Trio Dakoda

Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. A 2021-ben alakult Trio Dakoda koncertje új perspektívát kínál a magyar közönség számára már ismert ütőhangszeres kamarazenei irányzatokhoz.

Az ütőhangszeres zenében legrégebbre visszanyúló kultúrák általi inspirálódás épp olyan jelentős az együttes számára, mint a kollektív kompozíciós munka - együtt zenélés, közös zeneszerzés és zeneszerzőkkel való szoros együttműködés. A koncerten fontos szerepet kapnak afrikai és indiai tradicionális zenékre épülő kortárs magyar kompozíciók, melyek nagy részben a zeneszerzők és az együttes közös munkája során nyerték el végső formájukat. A műsor második felében az ütőhangszerek és a zenés színház kapcsolata is előtérbe kerül a  koncert zárószámán, Mauricio Kagel Rrrrrrr...  című klasszikusán keresztül.

Az Amadinda Percussion Project (APP) palántái közül kikerült fiatal magyar tehetségek elementáris hangzásokkal, érzékeny kamarazenéléssel és pezsgő virtuozitással egyaránt várják a hallgatóságot. A “Dakoda” ősi indián név, mely “barát”-ot és “szövetséges”-t jelent, jellemezve ezzel az tagok közös gyökereken alapuló szellemiségét és munkáját. Burcsik Dávid, Hencz Kornél és Láposi Dániel zeneakadémista éveik alatt ismerték meg egymást és fedezték fel a lehetőségét egy együttes megalapításának. A trió kezdeti motivációja az volt, hogy létrejöjjön egy olyan fiatal ütőegyüttes, amely közös identitáson és zenei hagyományon alapul, és újrafogalmazza a magyar ütőhangszeres tradíció formuláit a 21. századi közönség számára. 2021-es megalakulása óta az együttes több alkalommal fellépett a Zeneakadémia színpadain, ahol egy teljes estét kitöltő bemutatkozó koncertet is játszott.

Megjelent a 2022-es luxembourgi ütőhangszeres kamaraversenyen, valamint az APP keretében a Percussive Arts Society International Convention-ön (USA). A 2023/24-es évadban pedig már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Magyar Zene Házában, az Átlátszó Hang Fesztiválon is hallhatja majd a közönség.

Műsor:
Siegfried Kutterer - Interlude no.3 Letzgi 
Holló Aurél - Dance of the Cicadas 
Baráth Bálint - Dakapi (ősbemutató) 
Láposi Dániel - Circle of Encounter 
Wolfgang Rihm - Stück 
François Sarhan - Homework 
Mauricio Kagel - Rrrrrrr... 

 

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft

A koncertterem elrendezése: ültetett

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Az Átlátszó Hang Fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. Az esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. Az esemény “éjszakai” koncertjén egy álomszerű alkotással ismerkedhetünk meg.

2024/01/14 - 2024/01/14