Azonnali hívás
SOLD-OUT - Jávai árnybábjáték gamelán zenei kísérettel

SOLD-OUT - Jávai árnybábjáték gamelán zenei kísérettel

Arjuna mély meditációja
Minden jegy elkelt
2023/04/29
Szombat
16:30 - 17:45
Koncertterem
Típus:
Különleges programjaink
Műfaj:
Tradicionális zene
Költészet
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
ülő
dhalang / bábjátékos
Purbo Asmoro
gender
Wakidi Dwidjomartono
dob / kendhang
Joko Dwi Suranto
demung
Sukamto
gong / kempul
Wegig Haryo Widagdo
gerong
Wejoseno Yuli Nugroho
pesindhen / ének
Nanik Dwi Widyaningrum
szinkron fordító
Kathryn 'Kitsie' Emerson
technikai vezető
Kukuh Indrasmara
gambang
Agus Prasetyo
SURYA KENCANA A GAMELÁN E:
pesindhen / ének
Győrfi Dóra
bonang panerus
Győrfi Ágnes
kenong
Szatai Márton
bonang
Déry Ágoston
saron
Szilágyi Péter
rebab
Wimmer Zsuzsanna
saron
Soóki-Tóth Kristóf
ének / gerong, kethuk
Biljarszki Dániel
peking
Cserne Kata
slenthem
Lipták Orsolya
saron
Térfy András

SOLD-OUT - Jávai árnybábjáték gamelán zenei kísérettel

Ezen az április végi szombat estén tényleg minden túlzás nélkül egy egészen különleges, és itthon nagyon ritkán átélhető élményben lesz része a közönségnek. Egy wayang kulit, azaz egy jávai árnybábjáték elevenedik meg a Zene Házában monumentális, nemzetközi gamelán zenekar kíséretében. Az egyszeri alkalmon az árnyjáték egyik legnagyobb, világszerte is elismert mestere, az Indonéziából, Jáva szigetéről származó Purbo Asmoro bábmester vezetésével az Arjuna mély meditációja című ősi jávai történet vetül vászonra, de úgy, hogy közben láthatjuk azt is, hogy a bábos hogyan kelti életre a gyönyörűen kidolgozott bábokat. A budapesti Indonéz Nagykövetség támogatásával működő, magyar tagokból álló Surya Kencana A nevű gamelán zenekar mellett itt lesz a prágai Indonéz Nagykövetségről Agus Prasetyo, a Surya Kencana A jelenlegi tanára, gamelán zenész, zeneszerző, valamint a bábos, Purbo Asmoro kíséretében érkező hat jávai zenész és énekes – pazarrá téve a zenekari felállást. Purbo Asmoro Pacitanból, Kelet-Jáváról származik, családjában immár a hatodik generáció űzi a dhalang mesterséget.

Purbo Asmoro nemcsak Jáván, de világszerte is az egyik legismertebb árnyékbábjátékos, így igazi szenzáció, hogy az ő előadásában láthatjuk és hallhatjuk az Arjuna mély meditációja című történetet. Az árnyjátékban a bábos irányítja az őt kísérő, többnyire fém ütőhangszereken játszó gamelán zenekart is. Az eredeti nyelven előadott darabot a gamelánt és a wayangot (a jávai árnyékszínházat) 1991 óta kutató Kathryn Emerson ülteti majd át angol nyelvre. Purbo Asmorót egy kis, jávai mesterzenészekből és énekesekből álló csapat fogja kísérni Solo városából, Jáváról, Wakidi Dwidjomartono vezetésével, és őket egészíti ki a budapesti gamelán társulat.

A budapesti Indonéz Nagykövetség támogatásával működő Surya Kencana A nevű hazai gamelán zenekar egy 2010 óta működő, állandóan változó, illetve formálódó együttes, melynek tagjai közül többen hosszabb-rövidebb időt töltöttek Darmasiswa ösztöndíjas (indonéz állami ösztöndíj) hallgatóként Indonéziában. A zenekar elsősorban tradicionális közép-jávai gamelán muzsikát játszik. A tizenegy magyar zenész, az őket tanító Agus Prasetyo és a hat jávai mester Asmoro vezetésével a koncert előtt egy közös, egyhetes próbafolyamat során csiszolja össze az est során elhangzó darabot. Az Arjuna mély meditációja című közkedvelt történet főszereplője Arjuna herceg, aki mély meditációba merül, hogy választ találjon a körülötte lévő világ egyre növekvő problémáira. A mennyei istenek úgy döntenek, hogy próbára teszik, mint a világ erényeinek potenciális védelmezőjét. Arjuna szellemi, intellektuális és fizikai erőpróbákon megy keresztül ebben a 11. századi jávai irodalomból származó, de Purbo Asmoro által újszerű drámai technikával elmesélt felnőttéválási történetben. A wayang egy ősi történetmesélő forma, melyben a bábos, a dhalang mozgatja a gyönyörűen kidolgozott bábokat, melyet gamelán zenekar kísér.

A wayang tradíció Jáva szigetéről terjedt át Indonézia más területeire. A wayangban használt báboknak két formája vált népszerűvé: a háromdimenziós, fából készült bábok (wayang golek) és a kvázi kétdimenziós, bőrből készült wayang kulit bábuk, amiket az árnyjátékhoz használnak. A wayang kulit előadások alatt a dhalang (bábos) egy lámpás és egy vászon között ülve mozgatja a bábokat, így azok árnyékot vetnek a vászonra, s annak túloldalán nézhető az árnyjáték. Érdekes azonban, hogy manapság a közönség leginkább a bábos mögött foglal helyet, így nem az árnyakat figyeli, hanem a dhalang játéktechnikáját. A látható és hallható történetek, melyek a Mahábhárata és Rámájana eposzokból, valamint más ősi jávai történetekből táplálkoznak, hagyományosan erkölcsi és kulturális értékeket közvetítenek. A kortárs wayang kulit előadás ötvözi a spirituális és szórakoztató elemeket; a mély filozófiai üzenetet aktuális politikai kommentárokkal, valamint humorral vegyíti.

A gamelán a világban elsősorban Dél-Kelet Ázsiában elterjedt bizonyos fém (többnyire bronz vagy vas) hangszerek (különböző méretű gongok és fémlapok) csoportját jelöli, mely sokféle formában jelenik meg. Indonézián belül leginkább a Jáván, Balin, Lombok és Kalimantan szigetén megtalálható hangszeregyütteseket értik ezen átfogó kifejezés alatt. Fontos megjegyezni, hogy a különböző kultúrtájakon más és más névvel rendelkeznek mind a hangszeregyüttesek, mind az azokon megszólaló zenék. Jáva szigetén a gamelán zenekar kiegészül egy vonós (rebab), egy fából készült (gambang), egy pengetős (siter) és egy bambuszból készült fúvós hangszerrel (suling), valamint énekkel. A gamelán legfontosabb ismérve a ciklikusság, a speciális időfelfogás és tempókezelés, illetve a sajátos hangskálák (nem sztenderdizált skálák – kis túlzással élve, nem találni két egyformán hangolt gamelán együttest).

 

Az előadást a budapesti Indonéz Nagykövetség támogatja.

Ki Purbo Asmoro wayang dhalang mester és társulata a X. Színházi Olimpia keretében megvalósuló II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál Vendégeként érkezik Magyarországra, a pécsi MárkusZínház meghívására. Az esemény fő támogatója a X. Színházi Olimpia és a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál.

Partnerek

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: