Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Káosz – rendetlenség a rendben

Jegyet veszek
2023/01/22
Vasárnap
11:00 - 12:30
Koncertterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

előadó
Tóth Árpád

Káosz – rendetlenség a rendben

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. Hogyan tekintettek különböző korokban az összevisszaságra? Hogyan mutatkozhat meg a zenében a rendetlenség, mikor legfőbb jellemzője pont annak ellenkezője, a harmónia. Ilyen, már-már filozófiai kérdésekre keressük a választ a Hangadó következő foglalkozásán – persze zenén, éneklésen keresztül.

Zeneszerzők sokasága a középkortól napjainkig egészen különlegesen ragadja meg a rendetlenséget. Ki ne ismerné Haydn őskáoszát, mely híres Teremtés című oratóriumának elején szólal meg, és melyet az ősbemutató óriási közönsége vastapssal jutalmazott. Tudjuk-e azonban, hogy maga a szerző hogyan gondolkodott a káoszról? Ismerjük-e a reneszánsz zene extravagáns műfaját, melyben piaci kofák kiáltásait komponáltak darabbá? Észrevesszük-e a rendetlenség apró jeleit azokban a kompozíciókban, melyek Jézus életének virágvasárnapi jelenetét, Jeruzsálembe való bevonulását jelenítik meg? És hogyan nyúl az örök témához Bach híres passióiban? Mely jelenetek tartalmazzák azokat a pillanatokat, ahol az összevisszaság esztétikája az uralkodó? Hogyan hangzik Wagner pogány őskáosza és különbözik-e bármiben is az előző korok szemléletétől? Hogyan látta Bartók New Yorkot, vagy Gershwin Párizst? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ évszázadokon, kontinenseken és kultúrákon át.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 400 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2024/05/19

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.