Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Kirill Troussov, Szűcs Máté, Fejes Krisztina, Onczay Zoltán

Minden jegy elkelt
2022/11/06
Vasárnap
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
hegedű
Kirill Troussov
hegedű
Langer Ágnes
brácsa
Szűcs Máté
cselló
Onczay Zoltán
zongora
Fejes Krisztina
ismeretterjesztés
ZeneMűvek: Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes
Dohnányi
Szerenád vonóstrióra Op.10
Brahms
g-moll zongoranégyes Op.25

Kirill Troussov, Szűcs Máté, Fejes Krisztina, Onczay Zoltán

Aki elolvassa a koncert címében szereplő neveket, joggal teheti fel a kérdést, hogyan is alakult ez a formáció. A kezdeményező Onczay Zoltán csellista volt, aki kollégáival - Szűcs Mátéval és Fejes Krisztinával - karöltve kérte fel Kirill Troussov és Langer Ágnes hegedűművészt egy kamarazenei együttműködésre. A koncerten két monumentális kamaraművet hallhatunk, Dohnányi Ernő Op. 10-es Szerenád vonóstrióra című művét, valamint Johannes Brahms Op. 25-ös g-moll zongoranégyesét. A darabokról a hangverseny közben a ZeneMűvek; Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes fognak beszélgetni a tőlük megszokott könnyed, humoros és tartalmas stílusban.

Dohnányi tizenhét évesen komponált első vonósötöséről Brahms úgy nyilatkozott, maga sem tudta volna jobban megírni a művet. Progresszív, a hagyományba mégis szervesen illeszkedő jellemzői miatt a majdnem tíz évvel később, koncertturné közben elkészült Szerenádot nyugodtan említhetjük egy lapon a brahmsi megjegyzés nélkül is gyorsan elhíresült kvintettel. A vonóstrióra írt öttételes szvit mellett Brahmsnak – Dohnányi egyik legfőbb stílusforrásának – a legkorábbi érett zongoranégyese hangzik el a koncerten.

Egy kudarcba fulladt műfaji kísérlet után Brahms hivatalos első zongoranégyese kitűnő példa arra a kompozíciós módszerre, amelynek hatásától számos későbbi zeneszerző sem tudott szabadulni. A témákat rögtön bemutatásuk után variálni és transzformálni kezdi, állandó, szerves kibontakozás érzetét keltve. Az első zongoranégyesben a romantika zenei szókincse és érzelmi telítettsége klasszikus formai kiegyensúlyozottsággal és szinte szimfonikus hangzásokkal társul. A témák kidolgozása Brahmsot juttathatja eszünkbe, nyomokban Mozart és Schubert is felbukkan itt-ott, sőt a magyaros elemek sem hiányoznak a palettáról, ám a rendkívül tudatosan kimunkált Szerenád már Dohnányi saját hangján szól, bizonytalan tonalitása pedig a 20. század fejleményeit vetíti előre. Maga a szerenád műfaja azonban elkerülhetetlenül 18., de legalábbis 19. századi konnotációkat hoz magával, és Dohnányi nem is fordít ezeknek teljesen hátat: a darab például indulóval kezdődik, mint a korábbi szerenádok közül oly sok, és románctételt is tartalmaz.

A koncert az NKA támogatásával jött létre.

Partnerek

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 000 Ft
Elmentem a naptárba:

Aki kíváncsi Kirill Troussovra, nem csak hegedülni hallhatja a Magyar Zene Házában, hanem tanítani is. A hegedűművész mentorai Igor Oistrach, Herman Krebbers valamint Sir Yehudi Menuhin voltak, így tanításában nem csak a saját művészi kvalitásának részleteibe láthatunk bele, de annak is tanúi lehetünk, hogyan öröklődik tovább a nagy hegedűvirtuózok tudása generációról generációra.

A kurzusra a regisztráció ingyenes, és passzív részvételre jogosít fel.

A kurzus nyelve angol.

2022/11/07 09:00
Előadóterem

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.