Azonnali hívás
Kovács Linda – Bögöthy Ádám duó

Kovács Linda – Bögöthy Ádám duó

Ingyenes
2022/07/28
Csütörtök
20:00 - 21:30
Szabadtéri színpad
Típus:
Koncert
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
ének
Kovács Linda
bőgő
Bögöthy Ádám

Kovács Linda – Bögöthy Ádám duó

Két hangszer összepárosítása elegendő lehet egy önálló és teljes hangkép kialakításához. Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formának, ebben a felállásban pedig unikumnak számít. A Kovács Linda - Bögöthy Ádám páros zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira. E két szemlélet összegyúrásának eredményeképpen valóban komplex és változatos zenei anyag szólal meg, amelynek gerincét főként saját kompozíciók alkotják. Minimál ambient vagy lüktető groove egy kórusnyi énekkel megspékelve. Felmerül a kérdés: két fecske nem csinál nyarat, vagy mégis?

Kovács Linda igazi útkereső muzsikus, aki megtalálta saját hangját a jazzben. Az általa fémjelzett produkciók egyik fő ismérve a komprumisszummentes önkifejezés, amely valódi képet ad az énekes belső világáról és zenéhez fűződő viszonyáról. Egyedi hangja és gondolkodásmódja a hazai kortárs jazz nagyjai közé emeli. Főként saját szerzeményeket tartalmazó lemeze 2009-ben jelent meg Teach me Silence címmel, amely a kritikák szerint az elmúlt időszak talán legegyénibb jazz produkciója. Pályája során tagja volt az Egy Kiss Erzsi Zene, a Panchan és az Equinox együtteseknek. Közreműködőként részt vett a Budapest Jazz Orchestra, a Modern Art Orchestra, Szalóki Ági, Both Miklós és Rutkai Bori produkcióiban. Több hazai jazzverseny dobogós helyezettje. Kreativitása a zeneszerzésben is megnyilvánul.

Bögöthy Ádám a fiatal generáció egyik legfoglalkozatottabb muzsikusa. Névjegyét mint nagybőgős tette le a hazai jazz-életben, de zenei elhivatottságának eredményeként a bőgő mellett jazzgitár szakon is diplomázott. A műfajok iránti nyitottság és zenei alázat éppúgy jellemző rá, mint az alapos, részletgazdag munka. Ennek köszönhetően számos zenekarban megfordult, népzenétől kezdve a popzenén át a kísérletezőbb jellegű produkciókig, azonban fő irányzatként a jazz megannyi válfaja jellemzi munkáját. Állandó tagja a Karosi Júlia Quartetnek és a Vörös Janka e-serious-nek, melyekkel társszerzőként lemezt is készített. Közreműködőként gyakorta vendégeskedik a Modern Art Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra, Palya Bea és Kozma Orsi formációiban. Alkotó muzsikus, aki a hangszeres játék mellett nagy hangsúlyt fektet dalszerzésre és zeneszerzésre is.

Fedett Szabadtéri színpad

A programot esős idő esetén is megtartjuk, mivel a Szabadtéri színpad nagy részben fedett.

Ingyenes

Jegyárak

ingyenes / free
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: