Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Kutya éji dala (1983)

Jegyet veszek
2023/11/28
Kedd
19:00 - 21:00
Popkulturális klubkönyvtár
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Rock
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Jávorszky Béla Szilárd
vendég
Babos Anna

Kutya éji dala (1983)

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja negyedik évadjában három olyan alkotást – Petőfi ’73 (1973, rendező: Kardos Ferenc), Kutya éji dala (1983, Bódy Gábor), Moszkva tér (2001, Török Ferenc) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségéről, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

Az 1980-as évek egyik kultfilmje azt mutatja meg, hogy egy (ál)pap (Bódy Gábor) és egy csillagász (Grandpierre Attila) érkezése miként bolydítja meg egy furcsa mátrai falu közösségének életét. Benne – miként a mű ismertetőjében olvasható – „a hétköznapi lét úgy kapcsolódik a világmindenség kozmikus rendjéhez, ahogy a kutyák éjjelente megugatják a holdat.” Bódy filmnyelvi kísérletei, tartalmi merészségei és bonyolult filozófiai kérdései mellett a Kutya éji dala popkulturális szempontból azért is fontos, mert benne dokumentumértékű koncertjelenetek láthatók a korabeli Bizottságról és a VHK-ról.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja harmadik évadjában négy olyan alkotást – István, a király (1983, rendező: Koltay Gábor), Megáll az idő (1982, Gothár Péter), Eszkimó asszony fázik (1984, Xantus János), Rocktérítő (1988, Xantus János) mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségéről, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

2022/02/22 - 2024/05/28