Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Lakatos Miklós és zenekara

Jegyet veszek
2023/01/10
Kedd
19:00 - 21:00
Kávézó
Típus:
Koncert
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Tradicionális zene
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
hegedű
Lakatos Miklós
klarinét
Ökrös László
cimbalom
Vadász Károly
brácsa
Ónódi László
nagybőgő
Losó Lajos

Lakatos Miklós és zenekara

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére. A Muzsikusok Kávéháza széria második részében Lakatos Miklós és zenekara lép fel. A sorozat szerkesztője Éri Márton népzenész, kultúrantropológus.

Lakatos Miklós a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszttel (2006) és Dankó Pista Életmű-díjjal (2018) kitüntetett kiváló prímás, 1959-ben született Gyöngyösön, egy anyai-apai ágon neves, kétgyermekes muzsikus dinasztia első szülött gyermekeként. Édesapja a szintén neves muzsikus, id. Lakatos Miklós, akinek szeretett hangszere a bőgő volt, és aki olyan kiváló zenekari tagokkal játszott együtt, mint Váradi Lajos, Kalas Géza, Rigó János, illetve Hankó Farkas Ferenc. Lakatos Miklós hároméves korában kezdett hegedűn játszani, kezdetben édesapja tanította, majd később Zeneiskolákban képezte magát, ahol a vonós hangszerek mindegyikének elsajátította a tudományát. A zeneiskolai pedagógusai mellett, Váradi Lajos és Kalas Géza kiváló prímásoktól tanult. Már 13 éves korában felvételt nyert a világhírű Rajkó Zenekarba, ahol a formáció atyjától, Farkas Gyulától tanult. Különleges tehetségének köszönhetően, már a Rajkóban is voltak tanítványai. 23 éves korában alapította meg első zenekarát, amellyel a méltán híres EMKE Kávéházban kezdett játszani, itt nyolc éven keresztül volt prímás és zenekarvezető. 1986 és 1994 között Svájc legelőkelőbb helyén, a Gstaad Hotel Palace-ban játszott. 1984-től kezdődően – a mai napig is – számtalan lemez- és CD-felvételre kapott meghívást kiváló nótaénékesektől. Négy saját szólólemeze jelent meg Magyarországon, melyen új stílusú zeneirányzatot hallhatunk, ahol keveredik a jazz, a balkáni és a magyar cigányzene virtuózitása. Később zenélt Japánban, 1992-ben már a Párizsi Ritz Hotel Prímása volt, illetve ugyanebben az évben kezdte a hat éven át tartó turnésorozatát Izraelben zenekarával. 2010-ben a zürichi Opera House-ban is átütő sikerrel szerepelt. 2014-től a az V. Kerületi Belvárosi Cigányzenekar Prímása. 1991-től pedig a Márványmenyasszony Étterem állandó prímása. Lakatos Miklós szinte minden zenei műfajban képviselteti magát, a klasszikustól kezdve, a nemzetközi slágerekig.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Elmentem a naptárba:

Legyen szó vonós cigányzenekarok vérpezsdítő dallamairól, vagy bárzongoristák megindító melódiáiról, a magyar városok éttermeit, kocsmáit, kávéházait mindig átjárta a muzsika. A Magyar Zene Háza kávézójában útjára induló Muzsikusok Kávéháza sorozat havonta egyszer a vendéglátós zenészek világába kalauzolja el a közönséget. Kávéházi estjeink során megelevenedik Krúdy Gyula korának vendéglői hangulata, Jávor Pál, Páger Antal, a bandával mulató hírességek, vagy épp dekadens dzsentrik kora. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb hungarikumunkra, a manapság sajnos egyre inkább háttérbe szoruló kávéházi cigányzenére.

2022/10/26 - 2024/05/14

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.