Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

Moszkva tér (2001)

Jegyet veszek
2023/12/19
Kedd
19:00 - 21:00
Multimédiás Könyvtár & Klub
Típus:
Könyvtári esemény
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Rock
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:
előadó
Jávorszky Béla Szilárd
vendég
Varga Dénes

Moszkva tér (2001)

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja negyedik évadjában három olyan alkotást – Petőfi ’73 (1973, rendező: Kardos Ferenc), Kutya éji dala (1983, Bódy Gábor), Moszkva tér (2001, Török Ferenc) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

Török Ferenc vizsgafilmje igazi generációs közérzeti film, mely 1989 tavaszára, a politikai szempontból forrongó és folytonosan változó Budapestre repít minket, amikor az érettségire készülő fiatalokat lényegében csak a haverok, az első szerelem, az első nyugati út és a vágyott autó foglalkoztatják. Miközben a háttérben zajlik a nagybetűs történelem (többek között Nagy Imre újratemetése és Kádár János halála), a rendszerváltozás környékén felnőtt tinédzsereket a felnőttek világa látványosan hidegen hagyja, ők csak némi szabadságra vágynak, meg arra, hogy jól érezzék magukat. Mindezt Temesvári Balázs (T. Bali) zenéjére.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 900 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja harmadik évadjában négy olyan alkotást – István, a király (1983, rendező: Koltay Gábor), Megáll az idő (1982, Gothár Péter), Eszkimó asszony fázik (1984, Xantus János), Rocktérítő (1988, Xantus János) mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségéről, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

2022/02/22 - 2024/05/28