Ugrás a tartalomhoz
Azonnali hívás

SOLD-OUT - Muzsikás és vendégei – Andy Irvine és Dónal Lunny duó (IRL)

Minden jegy elkelt
2023/01/28
Szombat
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Globálzene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
ülő
Muzsikás együttes:
hegedű
Sipos Mihály
hegedű, koboz, tambura, ének
Porteleki László
brácsa, kontra, furulyák, mandolin, ének
Éri Péter
nagybőgő, gardon, dob
Hamar Dániel
Közreműködik:
mandolin, gitár, ének
Andy Irvine
buzuki, gitár, ének
Dónal Lunny
Továbbá:
ének
Kacsó Hanga Borbála
tánc
Berecz István
cimbalom
Balogh Kálmán
furulyák
Salamon Soma

SOLD-OUT - Muzsikás és vendégei – Andy Irvine és Dónal Lunny duó (IRL)

A 2023. január 28-án a Magyar Zene Házában megtartott koncertet felvételről visszanézhetitek az alábbi linken:

Az 1973-ban alakult Muzsikás jubileumi ötvenedik évét a Magyar Zene Házában nyitja, mégpedig két legendás ír zenész, Andy Irvine és Dónal Lunny, valamint más jeles közreműködők társaságában. Az elmúlt ötven év természetesen számtalan felejthetetlen találkozást hozott a Muzsikás együttes életében, ezekből idéz meg egyet az Irvine-Lunny páros közreműködése a koncerten. A zenészek kölcsönös szimpátiája és barátsága mellett fontos párhuzam, hogy az ír duó az egész világon elfogadottá és elismertté tette munkásságával az ír népzenét, erre a nemes célra törekedett a Muzsikás is az elmúlt öt évtizedben.

A Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország egyik kulturális nagykövetének számító formáció otthonosan mozog mind a népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. A Muzsikás együttes három olyan lemezt vett fel a nyolcvanas években (Nem úgy van most, mint volt régen… - 1982, Nem arról hajnallik, amerről hajnallott… - 1986, Ősz az idő - 1989), amelyeken perfektül szervesülő, a legigényesebbek közé tartozó népdalfeldolgozásokkal, minden világzenész számára példaértékű számokkal találkozhatunk. Hasonlóan úttörő és világhódító zenei megoldások szerepelnek az ír Planxty együttes néhány évvel korábban felvett kiadványain. A Muzsikás számaiban visszaköszön az ír buzuki (valójában hosszúnyakú mandolin) hangja, a dalok örök emléket állítanak a magyar és ír zenészek barátságának. A Magyar Zene Háza színpadán ezt a mindannyiukra jellemző hangzást idézik meg a Muzsikás zenészei és ír barátaik, Andy Irvine és Dónal Lunnyt. A Muzsikás hazai vendégekkel is kiegészül az esten. Állandó közreműködőik, Kacsó Hanga Borbála és Berecz István mellett Balogh Kálmán cimbalommal, Salamon Soma furulyákkal egészíti ki a zenekar hangzását a koncerten.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

6 500 Ft
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.